Behoeftenfiches Kartel ASGB/GBO/MoDeS voor 2020

ASGB-BERICHT 2019.113
Icoon thema financiering

 

Volgende weken wordt beslist over de begrotingsdoelstelling 2020. Traditiegetrouw wordt rond deze tijd aan de syndicaten gevraagd voorstellen te formuleren voor nieuwe initiatieven, de z.g. 'behoeften' en hiervoor fiches op te stellen.

Hoewel we ons weinig illusies moeten maken over eventueel beschikbare marges, diende het Kartel ASGB/GBO/MoDeS enige fiches in, om duidelijk te maken waar een aantal hoofdbekommernissen voor ons op dit moment liggen. De lijst is natuurlijk niet exhaustief. Het heeft weinig zin een complete verlanglijst voor Sinterklaas of een Trois Suisses catalogus in te dienen.

De hoofdzaken voor het Kartel blijven:

voor de specialisten: de opwaardering van de raadpleging en het toezichthonorarium

voor de huisartsen: invoering van de automatische verlenging van het GMD zonder contact en de financiering van de wachtposten.

Verder zijn er o. a. voorstellen voor de pensioenen ASO-HAIO, TAVI, toezichthonorarium dagkliniek chemo, dagkliniek onco-hemato, aanpassingen in een al bestaande tekst elastografie lever, ib-bedden, it-chemotherapie, kwantitatieve bothistomorfometrie, MIC-permanentie, MOC-coördinator, invoering nomenclatuurnummer euthanasie, opwaardering bezoek palliatieve patiënt.

Hierbij vindt u de fiches. Een aantal zijn in het Frans opgesteld, gezien dit een gezamenlijk project is met onze Kartelpartners.

Reacties

Deze keer vind ik dat het vbas met betere voorstellen komt. Eindelijk een betaling voor een telefonisch consult. Als is het maar 10 euro, Het zou toch iets betekenen voor het gem. 1 1/2 uur per dag dat we aan het telefoneren zijn. En de mensen eisen steeds meer ( gratis ) hulp via telefoon of mail of SMS.

Cornelissen Anthony
2024.042

OPROEP : kandidaat voor werkgroep long Covid

 

De huidige overeenkomst Long-COVID-19 voor een aangepaste zorgaanpak neemt een einde op 30 juni 2024. 

Voor de nieuwe conventie zal men een transversale werkgroep organiseren op 23 april. 

Wij doen een oproep onder onze leden om zich kandidaat te stellen voor deze WG.

Bij interesse kan u een e-mail sturen naar het secretariaat (info@asgb.be).

 

 

2024.041

Update van nomenclatuur pneumologie (interventionele bronchoscopie)

 

Op 25 maart 2024 is een KB gepubliceerd dat de nomenclatuur voor de pneumologie aanpast.

Het gaat meer bepaald om een hele reeks aanpassingen inzake de interventionele bronchoscopie.

U vindt de aanpassingen integraal terug in de pdf als bijlage.

Zij treden in voege op 1 mei 2024.

2024.040

Praktijkondersteuning huisartsen geconcretiseerd

 

Het vorige akkoord voorzag al in een budget van 16,7 miljoen euro voor de ondersteuning van de praktijken van huisartsen in 2023.

Dat werd nu eindelijk ook geconcretiseerd en afgerond door een werkgroep van de NCAZ én op 25 maart jl. goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het RIZIV.

Vooreerst, die 16,7 miljoen komt uit het budget voor de honoraria van de artsen. Dat willen we toch even benadrukken te midden van (ministeriële) persberichten over lenteplannen.