OPROEP AAN LEDEN : behoeftenfiches voor 2023

2022.099

Naar jaarlijkse gewoonte worden in deze periode de voorstellen voor prioritaire behoeften opgemaakt t.a.v. het RIZIV. Het gaat in feite om een soort wenslijst waaruit de partners in de medicomut bij de onderhandeling van het akkoord proberen tot een compromis te komen.

U kunt onze raad van bestuur daarvoor de nodige inspiratie te bezorgen (via een e-mail naar info@asgb.be, eventueel door het modelformulier van blz. 4 e.v. van de pdf als bijlage bij dit bericht te gebruiken), uiteraard zonder we garanties kunnen geven vermits de wensen altijd hoger zijn dan het budget toelaat.

De procedure wordt overigens bemoeilijkt omdat sommigen van de transversale zorg en de multidisciplinariteit een godsdienst gemaakt hebben waarvoor alle andere behoeften moeten wijken.

Door de aanslepende discussies is het voorziene budget voor 2022 al zo goed als verloren en het laat zich aanzien dat dit voor een groot deel van 2023 ook het geval zal zijn.

Het ASGB/Kartel is het er dus helemaal niet mee eens dat de eventuele budgettaire marge opnieuw volledig en zonder uitgewerkte concrete dossiers of budgetraming aan dergelijke projecten zou worden toegekend.

De opwaardering van de raadplegingshonoraria lijkt ons dan een betere besteding van het beschikbare budget.

Onze voorzitter heeft ons standpunt hierover al meermaals toegelicht. Cfr https://www.asgb.be/node/28384 en

 https://www.artsenkrant.com/actueel/quo-vadis-overlegmodel/article-opinion-57193.html

We blijven wel bereid om concrete dossiers te evalueren. We hebben er trouwens zelf twee van de zeven ingediend: respiratoire revalidatie (al is dit dossier momenteel nog geblokkeerd door het vasthouden aan het dogma van de conventie) en de somatische zorg bij psychiatrische patiënten.

 

 

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
3 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2023.175

Nieuw KB op komst inzake vergoeding voor griep- en covidvaccinatie

 

Op het Verzekeringscomité van 18 september jl. werd een ontwerp-KB goedgekeurd dat in specifieke pseudonomenclatuur voorziet voor het toedienen van het griepvaccin en het covidvaccin.

In dit KB worden niet alleen vergoedingen voorzien voor als een arts of verpleegkundige vaccineert maar ook voor als een apotheker vaccineert. En dat laatste mag opmerkelijk genoemd worden, daar er op dit moment nog helemaal geen wettelijke basis is voor het vaccineren door apothekers.

2023.174

Centralisatie hoofdhals tumoren: uw input is welkom

 

Als bijlage bij dit bericht vindt u de eerste ontwerptekst voor de centralisatie van hoofd hals tumoren. De ASGB-vertegenwoordigers hebben in de werkgroep al heel wat opmerkingen gemaakt en proberen bij te schaven.

Verdere input ‘vanop het veld’ zou echter zeker op prijs gesteld worden. We richten deze vraag natuurlijk in het bijzonder aan onze oncologen, radiotherapeuten, MKA-artsen, NKO-artsen, pathologen en radiologen, maar ieders feedback is nuttig.

2023.173

RIZIV-sociaal statuut voor de apotheker – klinisch bioloog

 

Dankzij de aanhoudende inspanningen van ASGB/Kartel hebben de apothekers – klinisch biologen recht gekregen op een identiek sociaal statuut als de artsen - klinisch biologen.

Op zijn website heeft het RIZIV nog eens de voorwaarden, bedragen en modaliteiten samengevat.

Zie Het sociaal statuut van de arts en apotheker-klinisch bioloog - RIZIV (fgov.be)