MID-ID: nieuwe verplichting bij aankoop zware medische apparatuur

2022.079

Een KB van 19 januari 2016 (Staatsblad 3 februari 2016) voorziet al sinds 13 februari 2016 in een meldingsplicht aan de FOD Volksgezondheid. Een KB van 18 april 2022 dat gepubliceerd werd op 1 juni jl. voegt daar een nieuwe dimensie aan toe: bij aankoop van nieuwe apparatuur moet er voortaan, voorafgaand aan de aankoop, een ‘medical imaging device identifier’ (afgekort MID-ID) aangevraagd worden. Het gaat om een ‘uniek’ nummer dat tot doel heeft om het toestel te kunnen identificeren.

Het nieuwe KB treedt in principe 10 dagen na publicatie in werking maar in een omzendbrief van 30 mei 2022 heeft de FOD meegedeeld dat de applicatie waarin de melding moet gebeuren, pas vanaf 1 oktober 2022 beschikbaar zal zijn.

Als bijlage bij dit bericht vindt u zowel de tekst van het nieuwe KB als een kopie van de omzendbrief.

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
1 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.100

Overleggen is niet gelijk aan eenzijdig erdoor duwen

Op 29 juli jl. heeft het RIZIV op zijn website informatie gepubliceerd over hoe zorgverleners (artsen, apothekers en verpleegkundigen) een COVID-vaccinatie kunnen aanrekenen wanneer die plaatsvindt buiten een vaccinatiecentrum. U vindt dit RIZIV-bericht in de link hierna: https://www.riziv.fgov.be/nl/nieuws/Paginas/covid-19-specifieke-honoraria-zorgverleners-vaccins-voorbereiden-toedienen-buiten-vaccinatiecentra.aspx

2022.099

OPROEP AAN LEDEN : behoeftenfiches voor 2023

Naar jaarlijkse gewoonte worden in deze periode de voorstellen voor prioritaire behoeften opgemaakt t.a.v. het RIZIV. Het gaat in feite om een soort wenslijst waaruit de partners in de medicomut bij de onderhandeling van het akkoord proberen tot een compromis te komen.

2022.105

Remgeld innen bij teleconsultatie: hoe moet dat dan?

Bovenstaande vraag hebben we de voorbije dagen al meermaals gekregen. En terecht! Want natuurlijk kunt u uw bankrekeningnummer naar de patiënt mailen en braaf vragen om over te schrijven, maar wat is de garantie dat hij of zij dat ook effectief zal doen?

Of nog een mogelijkheid die gesuggereerd wordt: 1, 2 of 4 euro bijvragen op de volgende raadpleging. Tja, nog een bijkomende ‘boekhouding’ die u mag aanleggen en begin dat ook maar uit te leggen aan een patiënt die bijvoorbeeld pas vier maanden later nog eens langskomt…