Zelfevaluatietool COVID operationeel

ASGB-BERICHT 2021.173
Overheid

Om de druk op de huisartsenpraktijken te verlichten had de IMC Gezondheid een paar weken terug groen licht gegeven om een zgn. zelfevaluatietool te lanceren, zie ook https://www.asgb.be/node/28233.

Deze tool is sinds gisteren, 3 november 2021, operationeel. Via de link hierna kan de vragenlijst gestart worden: https://sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/sat

Na het invullen van de vragenlijst zijn er drie antwoorden mogelijk:

  • De kans op besmetting is klein en er is geen test nodig
  • De symptomen wijzen mogelijk op een besmetting en een test is aangewezen; in dat geval kan men via de tool ook een testcode aanvragen
  • De klachten zijn van dergelijke ernst dat het aangeraden is om een arts te consulteren

Op de link van de tool wordt overigens uitdrukkelijk vermeld dat de vragenlijst een medisch onderzoek niet kan vervangen en dat wie ernstige symptomen vertoont of tot een risicogroep behoort, beter contact opneemt met een arts.

Reacties

Er MOET voor deze test een symptoom opgegeven worden, maar dat heb ik niet. Wou enkel weten of een test aangeraden wordt na contact met persoon die achteraf covid+ bleek. Dus: geen test zo lang er geen symptomen zijn????

Bea Parmentier

Bij contact met besmet persoon in buitenland (kreeg dat te horen na terugkomst in België) hoopte ik via deze tool een code krijgen voor PCR test. Maar zonder symptomen geen PCR test. In België bestaat contacttracing. Maar dat bij hoogrisico met iemand die niet in België woont is er geen contact tracing en ook via deze tool geen mogelijkheid om een test code te krijgen.

Beatrice Vandenbrouck

De vragenlijst via bovenstaande link heeft internal server error en de website van mijngezondheid.be werkt ook niet meer. Je zou toch denken dat zoiets (om overwerkte huisartsen, helden van deze tijden, te ontlasten) redundant opgezet is. Misschien ben ik te streng maar hopelijk werkt de tool morgen wel, ik wil mijn huisarts echt niet storen hiermee...

Thomas

haar leerkracht is positief getest op Covid-19.
De school heeft een attest gevraagd zodat zij terug naar school mag.
Waar kan zij dat attest aanvragen ?

hayley brabants
2021.184

Thomas Gevaert pleit nogmaals voor Covid-aanpak op lange termijn

De co-voorzitter van ASGB is deze week opnieuw prominent aanwezig in de Vlaamse media. Ditmaal in een dubbelinterview met Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. Thomas benadrukt daarin nogmaals dat een aanpak op lange termijn nodig is, waarbij er ook voldoende aandacht geschonken wordt aan de positie (én het mentale welzijn) van de zorgverleners.

Via de link hierna (voor abonnees) kunt u het ganse interview lezen:

https://www.standaard.be/cnt/dmf20211126_97892493

2021.157

Afscheidnemend ASGB-voorzitter Hueting: ‘Syndicaal werk loont!’

Na 16 jaar ASGB blikt afscheidnemend voorzitter dr. Reinier Hueting nog even terug. Zijn belangrijkste conclusie: syndicaal werk loont, maar er is nog werk aan de winkel. Kijk en luister mee.

2021.193

Toch sociaal statuut voor BAG-artsen na interventie ASGB/Kartel

Om recht te hebben op een Riziv-sociaal statuut moet men een erkenning hebben in de “respectievelijke beroepsgroep”, aldus het KB van 5 mei 2020. Hieronder verstond het Riziv een erkenning als huisarts of specialist of in het bezit van een erkend stageplan.