Dringend: feedback gevraagd over collectieve overeenkomst ASO

ASGB-BERICHT 2021.172
Icoon ziekenhuis

Het KB van 19/7/2021 verklaart de collectieve overeenkomst die in de Nationale Paritaire Commissie Artsen-Ziekenhuizen (NPCAZ) met de ASO werd afgesloten, algemeen bindend.

Graag vernemen we zowel van de kant van de ASO als van de kant van de stagemeesters en de ziekenhuizen welke problemen in dit verband nog worden vastgesteld.

Veel tijd om te reageren is er helaas niet. Wij hebben zelf gisteren pas de brieven van enerzijds de voorzitter van de NPCAZ en anderzijds de minister ontvangen en dienen al eind deze week te rapporteren. Mogen wij u bijgevolg vragen snel te reageren ?

U kunt ons mailen op info@asgb.be

Als bijlage bij dit bericht vindt u de integrale versie van de beide brieven.

Reacties

Quasi onmogelijke registratie van werkuren in een beroep " sui generis"
Als stagemeester van 3 ASO's MKA weet ik dat ze veel werken, maar ook veel bijleren. Uitbetaling van uren en weekdiensten is bij ons nooit een issue geweest.
Opleidingskwaliteit komt in gedrang.
Het enige wat mij zelf stoort van de vroegere opleiding is dat de assistentenjaren niet meetellen in de pensioenvorming, maar moeten afgekocht worden en dan nog niet eens meetellen in de anciënniteit om op pensioen te kunnen gaan.
Over 15 j zal een kwaliteitsdaling van de specialisten algemeen zichtbaar worden en zal men zich - net zoals in het onderwijs- de vraag stellen, waar en wanneer is het misgelopen en waarom heeft men er niet eerder op gereageerd. De kwaliteit van ons onderwijs en onze geneeskunde zijn twee bijzonder belangrijke pijlers in ons economisch bestel. Laat ze niet ten onder gaan.

serge schepers

Goed dat het er is. Toch enkele opmerkingen:
1. Volgens mij is er een conflict tussen arbeidsrecht en opleiding. Waar men in een beroep waar flexibiliteit imperatief is dit probeert uit te gommen en zelfs bestraffen. bv interessante ingreep/consultatie na de uren kan niet meer bijgewoond worden.
2. Ik begrijp ook niet dat een ASO die kiest voor minder uren hetzelfde diploma krijgt zonder hiervoor te moeten compenseren.
3. Mi geeft de stricte regeling verkeerd beeld van toekomstig beroepsleven cf verpleegkundige-stagiairs die geen WE of nacht doen in opleiding en ontgoocheld zijn nadien.
4. Indruk dat er nog wat gesleuteld dient te worden.

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen

2024.059

Aanpassing lijsten verpleegkundige verstrekkingen en toe te vertrouwen handelingen

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de bevoegdheden van de verpleegkundige voor algemene zorg ‘versterkt’.

Daartoe worden de lijst van de zgn. technische verpleegkundige verstrekkingen en die van de door een arts of tandarts toe te vertrouwen handelingen aangepast.

Hierna vindt u in het KB zelf de betrokken aanpassingen. 

 

2024.058

Lijst van taken voor basisverpleegkundige al aangepast

 

Op 30 oktober 2023 werd er een KB gepubliceerd dat de taken vastlegt die een zgn. basisverpleegkundige mag uitvoeren.

Zie ook https://asgb.be/node/28707. 

Vandaag, 25 april 2024, is er echter al een wijzigend KB gepubliceerd dat deze lijst aanpast.

Hierna vindt u de integrale tekst van dit wijzigend KB.

Pro memorie. De basisverpleegkundige is een nieuw niveau dat sinds vorig jaar in het leven geroepen werd.

We sommen hierbij de verschillende niveaus nog eens op.