Forfaitaire honoraria inzake de laagvariabele zorg

ASGB-BERICHT 2018.143
Icoon thema honorarium

 

Geachte collega

In het BS van 18/12/2018 verscheen het lang verwachte KB i.v.m. de laagvariabele zorg.

Niets te vroeg want het nieuwe systeem zal al worden toegepast op de opnemingen vanaf 1 januari 2019.

De uitgesloten verstrekkingen -die dus verder à l’acte betaald blijven- worden hieronder opgesomd.

Omdat vroeger al werd opgemerkt dat de weerhouden APR-DRG’s niet alleen qua pathologie maar ook qua uitgaven redelijk homogeen waren stelt zich de vraag of bij dit alles het sop de kool waard is.

Niettemin hebben voorlopige simulaties bevestigd dat er een zestal miljoen euro van Brussel en Wallonië naar Vlaanderen zal ge(re)transfereerd worden.

Het staat bovendien in de sterren (en in de Wet) geschreven dat dit systeem in de toekomst zal worden uitgebreid en dat de impact dus progressief belangrijker zal worden.

Juristen hebben zich de voorbije weken in de pers uitgeput om een sluitende techniek te vinden om een alternatieve verdeling van deze honoraria mogelijk te maken. Wij hebben in het Overlegcomité al het mogelijke gedaan om de verdeling in forfaitaire deelhonoraria zoals opgegeven door het Riziv, te laten respecteren (initieel was de stelling van het kabinet: ‘trek er uw plan mee’). We zien het nut van een alternatieve verdeling niet goed in. Het is best mogelijk dat een aantal financiële regelingen aan een herziening toe zijn, en de ziekenhuiswet is op dit punt niet gewijzigd, maar het dossier van de laagvariabele zorg hiervoor aangrijpen lijkt ons een erg slecht idee.

De meeste opmerkingen die vnl. door chirurgen en anesthesisten in de medische pers werden opgeworpen lijken ons niet erg gegrond. De ingreep is de trigger voor de APR-DRG en die verstrekking zal dus altijd (samen met de erbij horende anesthesie) individueel voor 100% kunnen worden toegekend.

Het is voor een aantal andere, bijhorende, verstrekkingen dat er nog problemen mogelijk blijven.

Enkele mogelijke voorbeelden:

-een ziekenhuis besteedt zijn pathologische anatomie uit aan een extern privélabo. Dit zal uiteraad zelf blijven factureren. Het ziekenhuis zal vanaf nu desondanks een forfaitair aandeel voor pathologische anatomie blijven ontvangen. Tegelijk werd een stuk aan de LVZ-honorariummassa onthouden zodat dit forfaitair aandeel voor de andere ziekenhuizen lager zal uitvallen;

-vasculaire duplex onderzoeken worden uitgevoerd door radiologen, vaatchirurgen, neurologen, cardiologen: wanneer de verstrekking gedurende een LVZ-opneming niet verricht is aan wie moet het forfaitaire aandeel dan worden toegekend?

-voor een klein stukje zal bv. radiotherapie in het forfaitair honorarium zijn opgenomen. De meeste ziekenhuizen die hiervoor geen erkenning hebben zullen nu toch een aandeel ontvangen;

-indien een honorarium wordt toegekend aan een discipline waar de artsen niet in associatie werken dan blijft opnieuw de vraag aan wie men het honorarium moet toekennen. Het lijkt ons niet meteen voor de hand te liggen om alle dergelijke prestaties in één grote pool te storten. In de toekomstige netwerkformules dreigt dit probleem nog toe te nemen. Alvast een oproep om zoveel als mogelijk correcte associatiecontracten op te maken.

Elke discipline die aldus een bedrag toegewezen krijgt kan dit ook opeisen. Een medische raad kan hier alleen bij bemiddelen. De hoofdarts kan ook bemiddelen, desgevallend zelfs de Orde der Artsen. Het gaat immers niet meer om een kostenafhouding of om solidariteit of een centrale inningsafhouding. Het betreft alleen een verdeling tussen artsen.

Mogelijk is er een restbedrag van prestaties waar geen artsen van het ziekenhuis tegenover staan. Hierover moet wel een afspraak gemaakt worden tussen medische raad en de raad van bestuur. Onze lezing van de ziekenhuiswet is dat de afspraak over dit kleine restbedrag dat niet kan toegewezen worden bindend is voor alle artsen.

Noteer dat het zeer belangrijk is om elke prestatie individueel te blijven factureren. Het systeem zal periodisch herzien worden en indien bepaalde verstrekkingen later niet meer in de analyse zouden voorkomen dan belanden we in een neerwaartse spiraal. Men kan vaak ook niet van in het begin van een opneming voorspellen of een verblijf wel of niet in het LVZ-systeem zal vallen (bv. in functie van verwikkelingen). Deze facturatie blijft ook een hulpmiddel om niet-verrichte verstrekkingen te kunnen toewijzen.

Het RIZIV heeft nog een omzendbrief beloofd die vandaag bij de ziekenhuizen zou moeten toekomen.

Graag blijven we op de hoogte van uw opmerkingen, de praktische problemen die u ondervindt, of de oplossingen die u voor de aangehaalde problemen gevonden hebt.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur


592001: forfaitair honorarium dat per verpleegdag wordt betaald voor de verstrekkingen inzake klinische biologie van de in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden uitkeringen;

460784: forfaitair honorarium inzake medische beeldvorming per opneming

Art. 2: raadplegingen, bezoeken, adviezen, psychotherapieën

Art.5: tandverzorging

Art.8: verpleegkundigen

Art.21: dermato-venerologie

Art.24,bis: klinische biologie

Art.27: bandagisten

Art.28,§8: bandagisten

Art.30: opticiens

Art.31: gehoorprothesen

Art.36: logopedie

Art.33: genetische onderzoeken

Art. 33bis: genetische onderzoeken; Art.33.ter

Art.24: klinische biologie, de forfaitaire honoraria

591080: Forfaitair honorarium, betaalbaar per opneming in een algemeen ziekenhuis, met uitzondering van de T-diensten of per dag die recht geeft op het maxiforfait of dagziekenhuisforfait voor één van onderstaande ingrepen uit de limitatieve lijst, voor zover het laboratorium : a) als medisch-technische dienst is opgenomen in een ziekenhuis of groepering van ziekenhuizen zoals gedefinieerd in hoofdstuk III van het koninklijk besluit van 30 januari 1989; b) als medisch-technische dienst is opgenomen in een ziekenhuis dat beschikt over een volgens hoofdstuk III van het koninklijk besluit van 21 maart 2003 erkend zorgprogramma oncologie; c) erkend is voor alle disciplines van de klinische biologie, eventueel met uitsluiting van de pathologische anatomie; d) 24 uur per dag de continuïteit verzekert in samenwerking met de eenheden voor intensieve verzorging en de wachtdienst van het ziekenhuis; e) in zijn personeelsformatie minstens 4 equivalent voltijdse biologen heeft, van wie minstens 1 geneesheer-specialist of een apotheker of een licentiaat in de wetenschappen die beiden een opleiding van ten minste vijf jaar moeten hebben gevolgd, overeenkomstig de bepalingen van de bijlage bij het ministerieel besluit van 3 september 1984 tot vaststelling van de criteria voor de machtiging en de erkenning van de apothekers die bevoegd zijn om verstrekkingen te verrichten die tot de klinische biologie behoren

591124: Forfaitair honorarium, betaalbaar per opneming in een algemeen ziekenhuis met uitzondering van de T-diensten of per dag die recht geeft op het maxiforfait of dagziekenhuisforfait voor één van onderstaande ingrepen uit de limitatieve lijst, voor zover het laboratorium : a) als medisch-technische dienst is opgenomen in een ziekenhuis of groepering van ziekenhuizen zoals gedefinieerd in hoofdstuk III van het koninklijk besluit van 30 januari 1989; b) erkend is voor alle disciplines van de klinische biologie, eventueel met uitsluiting van de pathologische anatomie; c) 24 uur per dag de continuïteit verzekert in samenwerking met de eenheden voor intensieve verzorging en de wachtdienst van het ziekenhuis; d) in zijn personeelsformatie 3 equivalent voltijdse biologen heeft, van wie ten minste 1 geneesheer-specialist, of een apotheker, of een licentiaat in de wetenschappen die beiden een opleiding van ten minste vijf jaar moeten hebben gevolgd, overeenkomstig de bepalingen van de bijlage bij het ministerieel besluit van 3 september 1984 tot vaststelling van de criteria voor de machtiging en de erkenning van de apothekers die bevoegd zijn om verstrekkingen te verrichten die tot de klinische biologie behoren

591146: Forfaitair honorarium, betaalbaar per opneming in een algemeen ziekenhuis met uitzondering van de T-diensten of per dag die recht geeft op het maxiforfait of dagziekenhuisforfait voor één van onderstaande ingrepen uit de limitatieve lijst, voor zover het laboratorium : a) als medisch-technische dienst is opgenomen in een ziekenhuis of groepering van ziekenhuizen zoals gedefinieerd in hoofdstuk III van het voornoemde koninklijk besluit van 30 januari 1989; b) erkend is voor alle disciplines van de klinische biologie, eventueel met uitsluiting van de pathologische anatomie; c) 24 uur per dag de continuïteit verzekert in samenwerking met de eenheden voor intensieve verzorging en de wachtdienst van het ziekenhuis; d) waarvan de basispersoneelsformatie 2 equivalent voltijdse biologen bereikt, hetzij twee voltijdse biologen, hetzij één voltijdse en twee halftijdse biologen, hetzij één voltijdse, één halftijdse en twee vierdetijdse biologen

591076: Forfaitair honorarium, betaalbaar per opneming in een algemeen ziekenhuis, met uitzondering van de T-diensten of per dag die recht geeft op het maxiforfait of dagziekenhuisforfait voor één van onderstaande ingrepen uit de limitatieve lijst, voor zover het laboratorium : a) als medisch-technische dienst is opgenomen in een ziekenhuis of groepering van ziekenhuizen zoals gedefinieerd in hoofdstuk III van het koninklijk besluit van 30 januari 1989; b) als medisch-technische dienst is opgenomen in een ziekenhuis dat beschikt over een volgens hoofdstuk III van het koninklijk besluit van 21 maart 2003 erkend zorgprogramma oncologie; c) erkend is voor alle disciplines van de klinische biologie, eventueel met uitsluiting van de pathologische anatomie; d) 24 uur per dag de continuïteit verzekert in samenwerking met de eenheden voor intensieve verzorging en de wachtdienst van het ziekenhuis; e) in zijn personeelsformatie minstens 4 equivalent voltijdse biologen heeft, van wie minstens 1 geneesheer-specialist of een apotheker of een licentiaat in de wetenschappen die beiden een opleiding van ten minste vijf jaar moeten hebben gevolgd, overeenkomstig de bepalingen van de bijlage bij het ministerieel besluit van 3 september 1984 tot vaststelling van de criteria voor de machtiging en de erkenning van de apothekers die bevoegd zijn om verstrekkingen te verrichten die tot de klinische biologie behoren

591113: Forfaitair honorarium, betaalbaar per opneming in een algemeen ziekenhuis met uitzondering van de T-diensten of per dag die recht geeft op het maxiforfait of dagziekenhuisforfait voor één van onderstaande ingrepen uit de limitatieve lijst, voor zover het laboratorium : a) als medisch-technische dienst is opgenomen in een ziekenhuis of groepering van ziekenhuizen zoals gedefinieerd in hoofdstuk III van het koninklijk besluit van 30 januari 1989; b) erkend is voor alle disciplines van de klinische biologie, eventueel met uitsluiting van de pathologische anatomie; c) 24 uur per dag de continuïteit verzekert in samenwerking met de eenheden voor intensieve verzorging en de wachtdienst van het ziekenhuis; d) in zijn personeelsformatie 3 equivalent voltijdse biologen heeft, van wie ten minste 1 geneesheer-specialist, of een apotheker, of een licentiaat in de wetenschappen die beiden een opleiding van ten minste vijf jaar moeten hebben gevolgd, overeenkomstig de bepalingen van de bijlage bij het ministerieel besluit van 3 september 1984 tot vaststelling van de criteria voor de machtiging en de erkenning van de apothekers die bevoegd zijn om verstrekkingen te verrichten die tot de klinische biologie behoren

591135: Forfaitair honorarium, betaalbaar per opneming in een algemeen ziekenhuis met uitzondering van de T-diensten of per dag die recht geeft op het maxiforfait of dagziekenhuisforfait voor één van onderstaande ingrepen uit de limitatieve lijst, voor zover het laboratorium : a) als medisch-technische dienst is opgenomen in een ziekenhuis of groepering van ziekenhuizen zoals gedefinieerd in hoofdstuk III van het voornoemde koninklijk besluit van 30 januari 1989; b) erkend is voor alle disciplines van de klinische biologie, eventueel met uitsluiting van de pathologische anatomie; c) 24 uur per dag de continuïteit verzekert in samenwerking met de eenheden voor intensieve verzorging en de wachtdienst van het ziekenhuis; d) waarvan de basispersoneelsformatie 2 equivalent voltijdse biologen bereikt, hetzij twee voltijdse biologen, hetzij één voltijdse en twee halftijdse biologen, hetzij één voltijdse, één halftijdse en twee vierdetijdse biologen

Art.25: toezicht op de in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden:

590310: Forfaitair honorarium voor de intramuraal aanwezige medische permanentie in een erkende functie voor                 gespecialiseerde spoedgevallenzorg in een ziekenhuis, per dag die recht geeft op het maxiforfait of op een dagziekenhuisforfait voor één van onderstaande verstrekkingen uit de limitatieve lijst of op een bedrag voor chirurgisch dagziekenhuis van een algemeen ziekenhuis dat beschikt over een erkende functie voor gespecialiseerde spoedgevallenzorg

590181: Forfaitair honorarium voor de intramuraal aanwezige medische permanentie in een erkende functie voor gespecialiseerde spoedgevallenzorg in het ziekenhuis per opneming in een acute dienst A, C, D, E, G, H, (i), K, L, M  of NIC van een algemeen ziekenhuis dat beschikt over een erkende functie voor gespecialiseerde spoedgevallen

590332: Forfaitair honorarium voor de intramuraal aanwezige medische permanentie in een erkende functie voor intensieve zorg in het ziekenhuis, per dag die recht geeft op het maxiforfait of op een dagziekenhuisforfait voor één van onderstaande verstrekkingen uit de limitatieve lijst of op een bedrag voor chirurgisch dagziekenhuis van een algemeen ziekenhuis dat beschikt over een erkende functie voor intensieve zorg

590203: Forfaitair honorarium voor de intramuraal aanwezige medische permanentie in een erkende functie voor intensieve zorg in het ziekenhuis, per opneming in een acute dienst A, C, D, E, G, H, (i), K, L, M of NIC van een algemeen ziekenhuis dat beschikt over een erkende functie voor intensieve zorg

596024: Honorarium voor het klinisch onderzoek van een pasgeborene die in een functie N* verblijft gekoppeld aan een opname van de moeder op de M-dienst of een opname van de pasgeborene op de E-dienst, door de geneesheer-specialist voor kindergeneeskunde : voor het geheel van de onderzoeken, de eerste dag, per dag

596046: Honorarium voor het klinisch onderzoek van een pasgeborene die in een functie N* verblijft gekoppeld aan een opname van de moeder op de M-dienst of een opname van de pasgeborene op de E-dienst, door de geneesheer-specialist voor kindergeneeskunde : voor het geheel van de onderzoeken, de tweede en de derde dag, per dag

596061: Honorarium voor het klinische onderzoek van een pasgeborene die in een functie N* verblijft gekoppeld aan een opname van de moeder op de M-dienst of een opname van de pasgeborene op de E-dienst, door de geneesheer-specialist voor kindergeneeskunde : voor het geheel van de onderzoeken, de vierde en volgende dagen, per dag

596120: Honorarium voor het klinische onderzoek van een pasgeborene die in een functie N* verblijft gekoppeld aan een opname van de moeder op de M-dienst of een opname van de pasgeborene op de E-dienst  door de geaccrediteerde geneesheer-specialist voor kindergeneeskunde : voor het geheel van de onderzoeken, de eerste dag, per dag

596142: Honorarium voor het klinisch onderzoek van een pasgeborene die in een functie N* verblijft gekoppeld aan een opname van de moeder op de M-dienst of een opname van de pasgeborene op de E-dienst, door de geaccrediteerde geneesheer-specialist voor kindergeneeskunde : voor het geheel van de onderzoeken, de tweede en de derde dag, per dag

596164: Honorarium voor het klinisch onderzoek van een pasgeborene die in een functie N* verblijft gekoppeld aan een opname van de moeder op de M-dienst of een opname van de pasgeborene op de E-dienst, door de geaccrediteerde geneesheer-specialist voor kindergeneeskunde : voor het geheel van de onderzoeken, de vierde en volgende dagen, per dag

599303: Honorarium voor de geneesheer-specialist in de kindergeneeskunde, die toezicht houdt op de pasgeboren patiënt tijdens zijn overbrenging naar een dienst NIC van een andere verpleeginrichting

599970: Toezicht met permanente aanwezigheid van een geneesheer-specialist in de kindergeneeskunde in een N* dienst met het oog op de ondersteuning van en controle op de vitale functies van een pasgeborene in het kader van de voorbereiding voor overbrenging naar een NIC dienst

599981: Toezicht met permanente aanwezigheid van een geneesheer-specialist in de kindergeneeskunde in een N* dienst met het oog op de ondersteuning van en controle op de vitale functies van een pasgeborene in het kader van de voorbereiding voor overbrenging naar een NIC dienst

596525: Honorarium voor het pediatrisch onderzoek, uitgevoerd bij een opgenomen rechthebbende jonger dan 16 jaar, door een geneesheer-specialist voor kindergeneeskunde op voorschrift van de geneesheer-specialist niet-pediater, die het toezicht uitoefent, met schriftelijk verslag in het medisch dossier : het eerste onderzoek

596540: Honorarium voor het pediatrisch onderzoek, uitgevoerd bij een opgenomen rechthebbende jonger dan 16 jaar, door een geneesheer-specialist voor kindergeneeskunde op voorschrift van de geneesheer-specialist niet-pediater, die het toezicht uitoefent, met schriftelijk verslag in het medisch dossier : het tweede pediatrisch onderzoek en/of behandeling

596562: Honorarium voor het eerste onderzoek uitgevoerd door de geaccrediteerde geneesheer-specialist voor psychiatrie, met evaluatie en opmaak van centraal liaisondossier, voor rechthebbenden, jonger dan 18 jaar, op voorschrift van de geneesheer-specialist, die het toezicht uitoefent

596584: Honorarium voor het navolgend onderzoek, behandeling en medetoezicht door de geaccrediteerde geneesheer-specialist voor psychiatrie, voor rechthebbenden, jonger dan 18 jaar, op verzoek van de geneesheer-specialist, die het toezicht uitoefent

597461: Honorarium voor het eerste onderzoek uitgevoerd door de geneesheer-specialist voor psychiatrie, met evaluatie en opmaak van centraal liaisondossier, voor rechthebbenden, jonger dan 18 jaar, op voorschrift van de geneesheer-specialist, die het toezicht uitoefent

597483: Honorarium voor het navolgend onderzoek, behandeling en medetoezicht door de geneesheer-specialist voor psychiatrie, voor rechthebbenden, jonger dan 18 jaar, op verzoek van de geneesheer-specialist, die het toezicht uitoefent

597505: Pluridisciplinair overleg dat door een geneesheer-specialist voor psychiatrie wordt geleid tijdens de ziekenhuisopname van een patiënt jonger dan 18 jaar buiten een dienst voor kinderneuropsychiatrie van een algemeen ziekenhuis (K-dienst), met een minimale duur van 30 minuten

597564: Pluridisciplinair overleg dat door een geaccrediteerde geneesheer-specialist in de psychiatrie wordt geleid tijdens de ziekenhuisopname van een patiënt jonger dan 18 jaar buiten een dienst voor kinderpsychiatrie van een algemeen ziekenhuis (K-dienst), met een minimumduur van 30 minuten

597520: Mediatiegesprek door een geneesheer-specialist voor psychiatrie met een persoon die instaat voor de opvoeding van een patiënt jonger dan 18 jaar die buiten een dienst voor kinderneuropsychiatrie (K-dienst) is opgenomen

597542: Mediatiegesprek door een geaccrediteerde geneesheer-specialist voor psychiatrie met een persoon die instaat voor de opvoeding van een patiënt jonger dan 18 jaar die buiten een dienst voor kinderneuropsychiatrie (K-dienst) is opgenomen

599045: Honorarium voor het onderzoek door de geneesheer-specialist in de geriatrie, uitgevoerd bij één op een andere dienst dan G (300) opgenomen rechthebbende, vanaf 75 jaar, op voorschrift van de geneesheer-specialist niet-geriater, die het toezicht uitoefent

597623: Honorarium voor deelname aan en leiding van een multidisciplinair teamoverleg door de geneesheer-specialist in de geriatrie voor een op een andere dienst dan G (300) opgenomen rechthebbende, vanaf 75 jaar en waarbij voorafgaand minstens één verstrekking met rangnummer 599045 heeft plaatsgevonden tijdens hetzelfde verblijf

599082: Onderzoek van een in een ziekenhuis opgenomen patiënt door een geneesheer-specialist

599104: Honorarium voor het klinisch onderzoek van een pasgeborene die in een dienst M verblijft, door de pediater

599443: Honorarium voor het eerste psychiatrisch onderzoek, uitgevoerd binnen de dienst waar een in een ziekenhuis opgenomen rechthebbende verblijft, door een geneesheer specialist voor psychiatrie op voorschrift van de geneesheer die op hem toezicht uitoefent, met een centraal liaison dossier

599465: Honorarium voor het navolgend psychiatrisch onderzoek en/of behandeling door een geneesheer specialist voor psychiatrie binnen de dienst waar de patiënt verblijft

-de pseudonomenclatuurcodes met uitzondering van de volgende codes die inbegrepen zijn: klinische biologie, onderaanneming

592852: Forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden, alsmede de onderaanneming van deze verstrekkingen, en die zijn voorbehouden voor de geneesheren, specialist voor klinische biologie of voor nucleaire geneeskunde in vitro, voor de apothekers en de licentiaten in de wetenschappen die door de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, zijn erkend  om verstrekkingen inzake klinische biologie of nucleaire geneeskunde in vitro te verrichten, alsmede voor de geneesheren, bedoeld in artikel 19, § 5quater, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984, als die zorgverleners geaccrediteerd zijn als bedoeld in artikel 1,§10, van de bijlage bij voormeld koninklijk besluit. Deze forfaitaire honoraria worden gesplitst in twee cumuleerbare delen : - een eerste volgnummer dat de verstrekkingen weergeeft die zijn bedoeld in artikel 1, tweede lid, 12°, van het koninklijk besluit van 29 december 1997 houdende de voorwaarden waaronder de toepassing van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, tot de zelfstandigen en de leden van de kloostergemeenschappen wordt verruimd en dat de verstrekkingen vermeldt die zijn opgenomen in de artikelen 18 en 24 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen ;  indien de betrekkelijke waarde van het geheel van de voorgeschreven verstrekkingen lager is dan B 700

592815: Forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden, alsmede de onderaanneming van deze verstrekkingen, en die zijn voorbehouden voor de geneesheren, specialist voor klinische biologie of voor nucleaire geneeskunde in vitro, voor de apothekers en de licentiaten in de wetenschappen die door de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, zijn erkend  om verstrekkingen inzake klinische biologie of nucleaire geneeskunde in vitro te verrichten, alsmede voor de geneesheren, bedoeld in artikel 19, § 5quater, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984. Deze forfaitaire honoraria worden gesplitst in twee cumuleerbare delen : - een eerste volgnummer dat de verstrekkingen weergeeft die zijn bedoeld in artikel 1, tweede lid, 12°, van het koninklijk besluit van 29 december 1997 houdende de voorwaarden waaronder de toepassing van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, tot de zelfstandigen en de leden van de kloostergemeenschappen wordt verruimd en dat de verstrekkingen vermeldt die zijn opgenomen in de artikelen 18 en 24 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen ;  indien de betrekkelijke waarde van het geheel van de voorgeschreven verstrekkingen lager is dan B 700

592955: Forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden, alsmede de onderaanneming van deze verstrekkingen, en die zijn voorbehouden voor de geneesheren, specialist voor klinische biologie of voor nucleaire geneeskunde in vitro, voor de apothekers en de licentiaten in de wetenschappen die door de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, zijn erkend  om verstrekkingen inzake klinische biologie of nucleaire geneeskunde in vitro te verrichten, alsmede voor de geneesheren, bedoeld in artikel 19, § 5quater, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984, als die zorgverleners geaccrediteerd zijn als bedoeld in artikel 1,§10, van de bijlage bij voormeld koninklijk besluit. Deze forfaitaire honoraria worden gesplitst in twee cumuleerbare delen : - een eerste volgnummer dat de verstrekkingen weergeeft die zijn bedoeld in artikel 1, tweede lid, 12°, van het koninklijk besluit van 29 december 1997 houdende de voorwaarden waaronder de toepassing van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, tot de zelfstandigen en de leden van de kloostergemeenschappen wordt verruimd en dat de verstrekkingen vermeldt die zijn opgenomen in de artikelen 18 en 24 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen ;  indien de betrekkelijke waarde van het geheel van de voorgeschreven verstrekkingen van B 700 tot  minder dan B 1750 bedraagt

592911: Forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden, alsmede de onderaanneming van deze verstrekkingen en die zijn voorbehouden voor de geneesheren, specialist voor klinische biologie of voor nucleaire geneeskunde in vitro, voor de apothekers en de licentiaten in de wetenschappen die door de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, zijn erkend  om verstrekkingen inzake klinische biologie of nucleaire geneeskunde in vitro te verrichten alsmede voor de geneesheren, bedoeld in artikel 19, § 5quater van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984. Deze forfaitaire honoraria worden gesplitst in twee cumuleerbare delen : - een eerste volgnummer dat de verstrekkingen weergeeft die zijn bedoeld in artikel 1, tweede lid, 12°, van het koninklijk besluit van 29 december 1997 houdende de voorwaarden waaronder de toepassing van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, tot de zelfstandigen en de leden van de kloostergemeenschappen wordt verruimd en dat de verstrekkingen vermeldt die zijn opgenomen in de artikelen 18 en 24 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen ;  indien de betrekkelijke waarde van het geheel van de voorgeschreven verstrekkingen van B 700 tot minder dan B 1750 bedraagt

593051: Forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden, alsmede de onderaanneming van deze verstrekkingen, en die zijn voorbehouden voor de geneesheren, specialist voor klinische biologie of voor nucleaire geneeskunde in vitro, voor de apothekers en de licentiaten in de wetenschappen die door de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, zijn erkend  om verstrekkingen inzake klinische biologie of nucleaire geneeskunde in vitro te verrichten, alsmede voor de geneesheren, bedoeld in artikel 19, § 5quater, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984, als die zorgverleners geaccrediteerd zijn als bedoeld in artikel 1,§10, van de bijlage bij voormeld koninklijk besluit. Deze forfaitaire honoraria worden gesplitst in twee cumuleerbare delen : - een eerste volgnummer dat de verstrekkingen weergeeft die zijn bedoeld in artikel 1, tweede lid, 12°, van het koninklijk besluit van 29 december 1997 houdende de voorwaarden waaronder de toepassing van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, tot de zelfstandigen en de leden van de kloostergemeenschappen wordt verruimd en dat de verstrekkingen vermeldt die zijn opgenomen in de artikelen 18 en 24 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen ;  indien de betrekkelijke waarde van het geheel van de voorgeschreven verstrekkingen van B 1750 tot  minder dan B 3500 bedraagt

593014: Forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden, alsmede de onderaanneming van deze verstrekkingen en die zijn voorbehouden voor de geneesheren, specialist voor klinische biologie of voor nucleaire geneeskunde in vitro, voor de apothekers en de licentiaten in de wetenschappen die door de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, zijn erkend  om verstrekkingen inzake klinische biologie of nucleaire geneeskunde in vitro te verrichten alsmede voor de geneesheren, bedoeld in artikel 19, § 5quater van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984. Deze forfaitaire honoraria worden gesplitst in twee cumuleerbare delen : - een eerste volgnummer dat de verstrekkingen weergeeft die zijn bedoeld in artikel 1, tweede lid, 12°, van het koninklijk besluit van 29 december 1997 houdende de voorwaarden waaronder de toepassing van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, tot de zelfstandigen en de leden van de kloostergemeenschappen wordt verruimd en dat de verstrekkingen vermeldt die zijn opgenomen in de artikelen 18 en 24 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen ;  indien de betrekkelijke waarde van het geheel van de voorgeschreven verstrekkingen van B 1750 tot minder dan B 3500 bedraagt

593154: Forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden, alsmede de onderaanneming van deze verstrekkingen, en die zijn voorbehouden voor de geneesheren, specialist voor klinische biologie of voor nucleaire geneeskunde in vitro, voor de apothekers en de licentiaten in de wetenschappen die door de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, zijn erkend  om verstrekkingen inzake klinische biologie of nucleaire geneeskunde in vitro te verrichten, alsmede voor de geneesheren, bedoeld in artikel 19, § 5quater, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984, als die zorgverleners geaccrediteerd zijn als bedoeld in artikel 1,§10, van de bijlage bij voormeld koninklijk besluit. Deze forfaitaire honoraria worden gesplitst in twee cumuleerbare delen : - een eerste volgnummer dat de verstrekkingen weergeeft die zijn bedoeld in artikel 1, tweede lid, 12°, van het koninklijk besluit van 29 december 1997 houdende de voorwaarden waaronder de toepassing van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, tot de zelfstandigen en de leden van de kloostergemeenschappen wordt verruimd en dat de verstrekkingen vermeldt die zijn opgenomen in de artikelen 18 en 24 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen ;  indien de betrekkelijke waarde van het geheel van de voorgeschreven verstrekkingen B 3500 of meer bedraagt

593110: Forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden, alsmede de onderaanneming van deze verstrekkingen, en die zijn voorbehouden voor de geneesheren, specialist voor klinische biologie of voor nucleaire geneeskunde in vitro, voor de apothekers en de licentiaten in de wetenschappen die door de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, zijn erkend  om verstrekkingen inzake klinische biologie of nucleaire geneeskunde in vitro te verrichten, alsmede voor de geneesheren, bedoeld in artikel 19, § 5quater, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984. Deze forfaitaire honoraria worden gesplitst in twee cumuleerbare delen : - een eerste volgnummer dat de verstrekkingen weergeeft die zijn bedoeld in artikel 1, tweede lid, 12°, van het koninklijk besluit van 29 december 1997 houdende de voorwaarden waaronder de toepassing van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, tot de zelfstandigen en de leden van de kloostergemeenschappen wordt verruimd en dat de verstrekkingen vermeldt die zijn opgenomen in de artikelen 18 en 24 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen ;  indien de betrekkelijke waarde van het geheel van de voorgeschreven verstrekkingen B 3500 of meer bedraagt

Art. 20: inwendige geneeskunde: dialyseverstrekkingen

470470: Extrarenale zuivering, verricht voor de behandeling van een chronische nierinsufficiëntie in een ziekenhuis volgens de techniek van de hemodialyse of de intermitterende hemofiltratie, inclusief het hemofiltratiemateriaal en het hemodialysemateriaal

470481: Extrarenale zuivering, verricht voor de behandeling van een chronische nierinsufficiëntie in een ziekenhuis volgens de techniek van de hemodialyse of de intermitterende hemofiltratie, inclusief het hemofiltratiemateriaal en het hemodialysemateriaal

474714: Extrarenale dialyse ter behandeling van een chronische nierinsufficiëntie volgens de techniek van de hemodialyse of de intermitterende hemofiltratie bij een kind jonger dan 14 jaar in een ziekenhuis dat beschikt over een erkend centrum voor pediatrische dialyse

474725: Extrarenale dialyse ter behandeling van een chronische nierinsufficiëntie volgens de techniek van de hemodialyse of de intermitterende hemofiltratie bij een kind jonger dan 14 jaar in een ziekenhuis dat beschikt over een erkend centrum voor pediatrische dialyse

470433: Peritoneale dialyse in een verplegingsinrichting tijdens de opleiding van een patiënt voor chronische autodialyse langs peritoneale weg (gedurende maximum drie opeenvolgende weken) per dag

470444: Peritoneale dialyse in een verplegingsinrichting tijdens de opleiding van een patiënt voor chronische autodialyse langs peritoneale weg (gedurende maximum drie opeenvolgende weken) per dag

470374: Peritoneale dialyse in een verplegingsinrichting ten gevolge van een chronische nierinsufficiëntie tijdens de hospitalisatie wegens een intercurrente aandoening van een patiënt die met peritoneale autodialyse wordt behandeld per dag

470385:  Peritoneale dialyse in een verplegingsinrichting ten gevolge van een chronische nierinsufficiëntie tijdens de hospitalisatie wegens een intercurrente aandoening van een patiënt die met peritoneale autodialyse wordt behandeld per dag

Art. 9: verlossingen

423533-423544: Bijkomend honorarium bij de verstrekking 424012-424023 (Normale of ingewikkelde verlossing inclusief het honorarium voor de eventuele anesthesie, met uitsluiting van de anesthesieën door de geneesheren, specialisten voor anesthesie) wanneer deze ’s nachts, tijdens het weekend of op een feestdag wordt verricht

423511-423522: Bijkomend honorarium bij de verstrekking 423010-423021 (Normale of ingewikkelde verlossing, inclusief het honorarium van de eventuele anesthesie, met uitsluiting van de anesthesieën door de geneesheren, specialisten voor anesthesie) wanneer deze ’s nachts, tijdens het weekend of op een feestdag wordt verricht

Art. 12: anesthesiologie

201390-201401: Bijkomend honorarium bij de verstrekking 202090-202101 (Epidurale anesthesie en het toezicht erop, gedurende de verschillende stadia van de verlossing, inclusief de dilatatieperiode en de eventuele in de verstrekkingen 202031 - 202042 en 202053 - 202064 vermelde obstetrische postpartummanipulaties) wanneer deze ’s nachts, tijdens het weekend of op een feestdag wordt verricht

(ZIE BIJLAGEN op de ASGB website)

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen

2024.059

Aanpassing lijsten verpleegkundige verstrekkingen en toe te vertrouwen handelingen

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de bevoegdheden van de verpleegkundige voor algemene zorg ‘versterkt’.

Daartoe worden de lijst van de zgn. technische verpleegkundige verstrekkingen en die van de door een arts of tandarts toe te vertrouwen handelingen aangepast.

Hierna vindt u in het KB zelf de betrokken aanpassingen. 

 

2024.058

Lijst van taken voor basisverpleegkundige al aangepast

 

Op 30 oktober 2023 werd er een KB gepubliceerd dat de taken vastlegt die een zgn. basisverpleegkundige mag uitvoeren.

Zie ook https://asgb.be/node/28707. 

Vandaag, 25 april 2024, is er echter al een wijzigend KB gepubliceerd dat deze lijst aanpast.

Hierna vindt u de integrale tekst van dit wijzigend KB.

Pro memorie. De basisverpleegkundige is een nieuw niveau dat sinds vorig jaar in het leven geroepen werd.

We sommen hierbij de verschillende niveaus nog eens op.