Aanpassing lijsten verpleegkundige verstrekkingen en toe te vertrouwen handelingen

2024.059

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de bevoegdheden van de verpleegkundige voor algemene zorg ‘versterkt’.

Daartoe worden de lijst van de zgn. technische verpleegkundige verstrekkingen en die van de door een arts of tandarts toe te vertrouwen handelingen aangepast.

Hierna vindt u in het KB zelf de betrokken aanpassingen. 

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot modernisering van de lijst van de technische verpleegkundige verstrekkingen en de lijst van de handelingen die door een arts of een tandarts aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd

FILIP, Koning der Belgen,
Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015, artikelen 23, § 1, lid 3 en 46, § 3;
Gelet op het koninklijk besluit van 18 juni 1990 houdende vaststelling van de lijst van de technische verpleegkundige verstrekkingen en de lijst van de handelingen die door een arts of een tandarts aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd, alsmede de wijze van uitvoering van die verstrekkingen en handelingen en de kwalificatievereisten waaraan de beoefenaars van de verpleegkunde moeten voldoen;
Gelet op adviezen van de Technische Commissie voor Verpleegkunde, gegeven op 9 november 2023;
Gelet op het advies van de inspecteur van Financiën, gegeven op 12 maart 2024;
Gelet op de akkoordbevinding van de staatssecretaris voor Begroting, gegeven op 22 maart 2024;
Gelet op de evenredigheidsbeoordeling en de terbeschikkingstelling van de informatie betreffende de regelgeving op het federale portaal, uitgevoerd overeenkomstig artikelen 7 en 9 van de wet van 23 maart 2021 betreffende een evenredigheidsbeoordeling voorafgaand aan de invoering of de wijziging van een beroepsreglementering in de gezondheidssector;
Gelet op de adviesaanvraag aan de Raad van State binnen een termijn van 30 dagen, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Overwegende dat de adviesaanvraag is ingeschreven op 3 april 2024 op de rol van de afdeling Wetgeving van de Raad van State onder het nummer 76.065/2;
Gelet op de beslissing van de afdeling Wetgeving van 3 april 2024 om binnen de gevraagde termijn geen advies te verlenen, met toepassing van artikel 84, § 5, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid,
Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1. In bijlage I van het koninklijk besluit van 18 juni 1990 houdende vaststelling van de lijst van de technische verpleegkundige verstrekkingen en de lijst van de handelingen die door een arts of een tandarts aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd, alsmede de wijze van uitvoering van die verstrekkingen en handelingen en de kwalificatievereisten waaraan de beoefenaars van de verpleegkunde moeten voldoen, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 juni 2022, bij punten 1. "Behandelingen", 1.2. "Bloedsomloopstelsel", wordt de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B2 bevat waarvoor een voorschrift van de arts nodig is, aangevuld met de woorden:
"Plaatsen van een lange perifeer veneuze katheter.".
Art. 2. In bijlage I van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 juni 2022, bij punten 1. "Behandelingen", 1.4. "Urogenitaal stelsel en verloskunde", worden de volgende wijzigingen aangebracht:
a) de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B1 bevat waarvoor een voorschrift van de arts niet nodig is, wordt aangevuld met de woorden:
"Eenmalige of intermittente blaassondage.";
b) in de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B2 bevat waarvoor een voorschrift van de arts nodig is, worden de woorden "blaassondage" vervangen door de woorden " verblijfsonde".
Art. 3. In bijlage I van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 juni 2022, bij punten 1. "Behandelingen", 1.5. "Huid en zintuigen", worden de volgende wijzigingen aangebracht:
a) in de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B1 bevat waarvoor een voorschrift van de arts niet nodig is, worden de woorden "Voorbereiding, uitvoering van en toezicht op" aangevuld met drie nieuwe streepjes, luidende:
"- spoeling van neus, ogen en oren,
- warmte- en koudetherapie,
- therapeutische baden.";
b) in de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B2 bevat waarvoor een voorschrift van de arts nodig is, worden de woorden " spoeling van neus, ogen en oren, - warmte- en koudetherapie, - therapeutische baden." opgeheven.
Art. 4. In bijlage I van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 juni 2022, bij punten 1. "Behandelingen", 1.6. "Metabolisme", worden de volgende wijzigingen aangebracht:
a) de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B1 bevat waarvoor een voorschrift van de arts niet nodig is, wordt aangevuld met de woorden:
"In evenwicht houden van de vochtbalans.";
b) in de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B2 bevat waarvoor een voorschrift van de arts nodig is, de woorden "In evenwicht houden van de vochtbalans." worden opgeheven.
Art. 5. In bijlage I van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 juni 2022, bij punten 1. "Behandelingen", 1.7. "Medicamenteuze toedieningen", in de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B2 bevat waarvoor een voorschrift van de arts nodig is, worden de woorden "Voorbereiding en toediening van medicatie via de volgende toegangswegen:" aangevuld met een nieuw streepje, luidende:
"- via intranasale weg.".
Art. 6. In bijlage I van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 juni 2022, bij punt 2. "Voedsel- en vochttoediening", wordt de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B1 bevat waarvoor een voorschrift van de arts niet nodig is, aangevuld met de woorden:
"Veneuze vochttoediening met behulp van isotonische zoutoplossing.
Subcutane vochttoediening/hypodermoclyse met isotonische zoutoplossing bij de patiënt met tekenen van uitdroging.".
Art. 7. In de Nederlandstalige versie van het opschrift van punt 5. "Fysische beveiliging" van de bijlage I van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 juni 2022, wordt het woord "Fysische" vervangen door het woord "Fysieke".
Art. 8. In bijlage I van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 juni 2022, bij punt 6. "Verpleegkundige activiteiten die verband houden met het stellen van de diagnose en de behandeling", worden de volgende wijzigingen aangebracht:
a) de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B1 bevat waarvoor een voorschrift van de arts niet nodig is, wordt aangevuld met de woorden:
"Uitvoeren en aflezen van intradermotesten.";
b) in de kolom die de technische verpleegkundige verstrekkingen B2 bevat waarvoor een voorschrift van de arts nodig is, worden de woorden "Uitvoeren en aflezen van cutane en intradermotesten" vervangen door de woorden "Uitvoeren en aflezen van cutane testen.".
Art. 9. In bijlage II van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 juni 2022, worden de volgende wijzigingen aangebracht:
a) de woorden "Voorbereiding en toediening van: - chemotherapeutische middelen, - isotopen." worden vervangen door de woorden "Voorbereiding en toediening van: - chemotherapeutische middelen, - isotopen, - immunotherapie- desensibilisatie.";
b) de zin "Het inspuiten van contraststoffen wordt uitgevoerd onder vorm van assistentie." wordt vervangen door de zin "Bij inspuiten van contraststoffen moet de mogelijkheid van een onmiddellijke adequate medische tussenkomst voorzien zijn.".
c) de woorden "Beoordeling van de parameters behorende tot de verschillende biologische functiestelsels." worden opgeheven.
Art. 10. De bijlage II van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 juni 2022, wordt aangevuld met de woorden:
"Plaatsen van een perifeer ingebrachte centrale katheter (type PICC).
Ascitespunctie en lymfoedeempunctie onder vorm van assistentie of in aanwezigheid van de arts in het gebouw.
Posttraumatische of postchirurgische cutane hechting.".
Art. 11. De minister bevoegd voor Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 14 april 2024.
FILIP
Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid,
F. VANDENBROUCKE

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
5 + 9 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen