Remgeld innen bij teleconsultatie: hoe moet dat dan?

2022.105

Bovenstaande vraag hebben we de voorbije dagen al meermaals gekregen. En terecht! Want natuurlijk kunt u uw bankrekeningnummer naar de patiënt mailen en braaf vragen om over te schrijven, maar wat is de garantie dat hij of zij dat ook effectief zal doen?

Of nog een mogelijkheid die gesuggereerd wordt: 1, 2 of 4 euro bijvragen op de volgende raadpleging. Tja, nog een bijkomende ‘boekhouding’ die u mag aanleggen en begin dat ook maar uit te leggen aan een patiënt die bijvoorbeeld pas vier maanden later nog eens langskomt…

Het mag dus duidelijk zijn dat remgeld vragen voor een prestatie op afstand niet of nauwelijks werkbaar is in de praktijk. Dat was ook de reden waarom ASGB/Kartel liever geen remgeld wou voor de nieuwe nomenclatuurnummers inzake raadplegingen op afstand. Toch is dat remgeld er gekomen vanuit het idee dat “ergens een rem nodig was” om misbruiken, lees: het overdadig beroep doen op dit soort prestaties door patiënten, tegen te gaan.

Zo werd het voorstel zonder remgeld van tafel geveegd wat nu dus in bovenstaande praktische moeilijkheden resulteert. Eventuele ‘moderne’ betaalmiddelen via de smartphone, zoals Payconic of een QR-code, kunnen nog een uitweg bieden maar daarbuiten is het effectief niet makkelijk. ASGB/Kartel zal dit dan ook aankaarten en proberen dit alsnog te wijzigen.

 

 

Reacties

Beste,
Tele consultatie en medicatie voorschrift.
Laat het remgeld innen bij de apotheker die de medicatie aan de patiënt afgeeft.

Succes bij de verdere afhandeling. 🤭

Deloof Eric

Was er zo'n misbruik van de teleconsultaties ? Nu het ingeburgerd is , het een stuk ons werk verlicht, wordt het afgeschaft of bemoeilijkt én dan nog dat remgeld , meeeeerwerk !!!!
Prijs te hoog ??? Een teleconsult , ook voor medicatie, neemt al snel > 10 minuten in beslag én er blijft je verantwoordelijkheid, of dient dit niet gehonoreerd te worden ( dossier openen, ondervraging, nakijken medicatie en misbruik , nakijken laatste consult en zin van nieuw consult, afspraken maken, medicatie voorschrijven, Helena aanmaken ..., doorsturen ) . Het werk wordt niet verlicht ,integendeel, dank u !!

Luc D'Hooghe

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
6 + 4 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.118

Ook pensioen voor uw ASO- of HAIO-jaren, of beter een hoger RIZIV-sociaal statuut?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: u bouwt momenteel, in de huidige stand van zaken, GEEN pensioen op tijdens de jaren dat u als ASO of HAIO actief bent. Gezien de opleiding voor bepaalde specialismes nog toeneemt in duur, kan dit erg problematisch worden. Het is bv. niet ondenkbaar dat u straks slechts 1/3 van een volledig pensioen opbouwt.

2022.131

Vergist de minister zich over covid-vaccinatie door apothekers?

Medi-sfeer heeft deze week in haar papieren versie een uitgebreid interview met minister Vandenbroucke gepubliceerd. Zie https://www.medi-sfeer.be/nl/home.html.

De minister heeft het o.a. over de rol van de apothekers en zegt daarover: “De vaccinatiemogelijkheid voor de apotheker is er alleen voor covid en ook beperkt in de tijd”.

2022.130

OPROEP : FOD Volksgezondheid peilt naar aantal werkuren van huisartsen

 

De titel van dit bericht vat in twee woorden samen waar het over gaat. Men is op zoek naar huisartsen die hierover degelijke info kunnen bezorgen. ASGB-leden zijn daar goed voor geplaatst.

U kunt deelnemen via volgende link: https://imassociates.questionpro.com/FTE-Survey-GPs

 

Hierna vindt u de integrale tekst van de oproep. door de FOD