Wet diverse bepalingen wijzigt bepalingen over de DGEC

2022.082

De op 30 mei 2022 gepubliceerde Wet diverse bepalingen gezondheid heeft ook het deel over de DGEC (dienst voor geneeskundige evaluatie en controle) dat in de GVU-wet staat, aangepast. Deze aanpassingen zijn ingegaan 10 dagen na publicatie, dus op 9 juni 2022.

De belangrijkste aanpassing is wellicht dat de mogelijkheid van monitoring in geval van overconsumptie afgeschaft werd. Die mogelijkheid, de Leidend Ambtenaar kon beslissen om een zorgverlener eerst onder toezicht te plaatsen, werd eind 2006 ingevoerd maar nu dus terug afgevoerd. Net als bij nomenclatuurinbreuken zal er voortaan dus bij overconsumptie direct beslist worden om al dan niet te ‘vervolgen’.

Daarnaast gaat het om een lange lijst van technische aanpassingen waarvan we hierna een niet-exhaustief overzicht geven.

In art 77 sexies van de GVU-wet staat dat misbruiken van de derdebetaler bestraft kunnen worden met een schorsing van de derdebetaler. De wet diverse herschrijft het artikel met als belangrijkste nieuwigheid: de termijn om uw verweermiddelen tegen de schorsing in te dienen wordt een maand i.p.v. 15 dagen én u kunt ze nu ook elektronisch indienen.

In art. 142,§2, 6de en 7de lid van de GVU-wet is een speciale procedure voorzien voor inbreuken tot 3.000 euro: door terugbetaling voorkomt u verdere administratieve vervolging. Vroeger stond er dat de procedure “uitdoofde” maar omdat dit voor verwarring zorgde (er werd soms beweerd dat toch nog administratieve vervolging mogelijk zou zijn), heeft men er nu “uitsluiten” van gemaakt.

Het indienen van uw verweermiddelen tegen een pv van vaststelling inzake nomenclatuurinbreuken of overconsumptie kan nu ook elektronisch en niet alleen meer via aangetekende brief. Het moet binnen de 2 maanden (te tellen vanaf het pv van vaststelling).

Men voert het elektronisch maken van de ganse procedure in: de pv’s van verhoor, het pv van vaststelling, enz. Er wordt een heus elektronisch dossier opgemaakt en bijgehouden (met respect voor de GDPR).

Men geeft de DGEC de mogelijkheid om toegang te hebben tot het CAP (centraal aanspreekpunt van de Nationale Bank) om te checken welke rekeningnummers de zorgverlener heeft. Dit zou moeten dienen om te zien of men niet via een ander nummer/andere entiteit blijft voortwerken tijdens bv. een schorsing.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.057

Nieuwe interpretatieregels RIZIV over immunisatieperiode

 

Op 17 april 2024 zijn drie interpretatieregels gepubliceerd over de zgn. immunisatieperiode.

De bedoeling is dat die steeds 5 dagen zou bedragen.

Daarom worden twee interpretatieregels geschrapt vanaf 1 mei 2024: 

  • * één i.v.m. het dermatologisch verband voor uitgebreide letsels
  • * één i.v.m. tandextracties en/of conserverende tandverzorging onder algemene anesthesie

 

Daarnaast wordt er een nieuwe interpretatieregel (nr. 7) toegevoegd voor art. 25 – toezichtshonorarium. 

2024.056

Huisbezoek WZC anders en beter vergoed vanaf 1 juni 2024

 

Op 11 juni 2024 werden drie KB’s gepubliceerd die in aangepaste nomenclatuur voorzien voor bezoeken door een huisarts in een WZC

Zij zijn de vrucht van heel wat werk in de NCAZ en de TGR en treden in voege op 1 juni 2024.

Er wordt een nieuw nomenclatuurnummer in het leven geroepen, specifiek voor een bezoek aan een WZC: 106610. 

Het ereloon ervoor zal € 45,81 bedragen (een verhoging met 25%).

2024.055

Update van art. 11 nomenclatuur (algemene speciale verstrekkingen)

 

Op 11 april 2024 is een KB gepubliceerd i.v.m de nomenclatuur van artikel 11 (algemene speciale verstrekkingen).

Het gaat in hoofdzaak om teksttoilet.

Hierna vindt u de integrale tekst van het nieuwe KB dat in voege treedt op 1 juni 2024. In de pdf als bijlage vindt u de voorbereidende nota van de TGR.