Aangepast testbeleid volgt voorstel huisartsen

ASGB-BERICHT 2021.192
Corona

Op uitdrukkelijk aandringen van onder meer ASGB/Kartel werd gisterenavond, 1 december 2021, beslist om het testbeleid bij te sturen. Wij danken de minister en het coronasecretariaat om ons te ontvangen en naar onze grieven, die van de huisartsen op het veld, te luisteren.

Het compromis dat uit de bus gekomen is, bevat de volgende krachtlijnen:

  • 1 test op dag 5 van asymptomatische gevaccineerde hoogrisicocontacten
  • Quarantaine tot de uitslag van de test, maar met de mogelijkheid om die te verbreken vanaf dag 4 op voorwaarde van een dagelijkse zelftest die negatief is en mits het respecteren van afstands- en voorzorgsmaatregelen
  • Lancering van nieuwe tools die het mogelijk maken dat Covid-positieve indexpatiënten zelf hun hoogrisicocontacten kunnen ingeven om een testcode te bekomen

 

Als bijlage bij dit bericht vindt u een stroomdiagram dat het nieuwe testbeleid illustreert.

Hieronder vindt u de integrale tekst van het gezamenlijke persbericht van de wetenschappelijke vereniging Domus Medica en de erkende artsensyndicaten BVAS en Kartel.

Persbericht 2.12.2021

Gisteren heeft de Interministeriële Conferentie (IMC) zich opnieuw gebogen over de teststrategie. Na de confrontatie tussen de huisartsen en de politiek in het weekeinde zijn er de voorbije dagen meerdere contacten geweest tussen de kabinetten, het Coronacommissariaat en de vertegenwoordigers van de verschillende artsenorganisaties. De gezamenlijke actie van de verschillende artsenverenigingen na de beslissing over de teststrategie op de IMC van 27/11/2021 was vrij uniek maar maakte dat de huisartsen met één stem konden spreken. Wij zijn dan ook blij dat er naar de huisartsen geluisterd is en dat de teststrategie die wij vorige week hadden neergelegd, ook in grote lijnen overgenomen is.

De nieuwe teststrategie stelt duidelijk dat asymptomatische gevaccineerde hoogrisicocontacten één test zullen krijgen op dag 5. Dit is belangrijk om voldoende hoogrisicocontacten die besmet geraken, te detecteren om zo de ketens van besmettingen te stoppen. Ook de quarantaine tot de uitslag van de test is in het voorstel opgenomen. Ook wij begrepen dat het niet voor iedereen haalbaar is om de volledige quarantaine vol te maken. Wij denken dat een goed compromis gevonden is door de mogelijkheid te bieden om de quarantaine vanaf dag 4 te verbreken op voorwaarde dat dagelijks een zelftest wordt afgenomen die vanzelfsprekend negatief moet zijn. Wij willen hierbij absoluut onderschrijven dat het belangrijk is dat burgers, indien zij de quarantaine verbreken vanaf dag 4, de gekende voorzorgsmaatregelen (mondmasker, afstand houden, handhygiëne, …) blijven respecteren en hun contacten tot het absolute minimum beperken om mogelijke verdere transmissie te vermijden.

Wij zijn ook blij om te vernemen dat nieuwe tools in werking treden die het mogelijk moeten maken voor Covid-positieve indexpatiënten om zonder contact met de huisarts hun hoogrisicocontacten in te geven die dan automatisch een testcode en een quarantaineattest verkrijgen. Wij roepen dan ook elke burger op om hiervan maximaal gebruik te maken.

Ten slotte willen wij benadrukken dat het belangrijk is dat we zowel vanuit de artsen als vanuit de politiek terug dezelfde boodschap kunnen geven aan de burgers. In een vierde golf, die een enorme belasting legt op de zorg en de maatschappij, is het voor de burgers niet evident om te weten wat ze moeten doen. Duidelijke, uniforme en eenvoudige communicatie vanuit alle geledingen (politiek, wetenschap, experten, artsen, administraties, media…) is daarom heel belangrijk. We zijn tevreden dat we een overeenstemming hebben gevonden.

Domus Medica: Dr. Roel Van Giel

KARTEL: Dr. Thomas Gevaert, Dr. Michel Creemers, Dr. Paul De Munck

ABSYM-BVAS: Dr. Luc Herry, Dr. Jos Vanhoof, Dr. Marc Moens

 

 

2024.057

Nieuwe interpretatieregels RIZIV over immunisatieperiode

 

Op 17 april 2024 zijn drie interpretatieregels gepubliceerd over de zgn. immunisatieperiode.

De bedoeling is dat die steeds 5 dagen zou bedragen.

Daarom worden twee interpretatieregels geschrapt vanaf 1 mei 2024: 

  • * één i.v.m. het dermatologisch verband voor uitgebreide letsels
  • * één i.v.m. tandextracties en/of conserverende tandverzorging onder algemene anesthesie

 

Daarnaast wordt er een nieuwe interpretatieregel (nr. 7) toegevoegd voor art. 25 – toezichtshonorarium. 

2024.056

Huisbezoek WZC anders en beter vergoed vanaf 1 juni 2024

 

Op 11 juni 2024 werden drie KB’s gepubliceerd die in aangepaste nomenclatuur voorzien voor bezoeken door een huisarts in een WZC

Zij zijn de vrucht van heel wat werk in de NCAZ en de TGR en treden in voege op 1 juni 2024.

Er wordt een nieuw nomenclatuurnummer in het leven geroepen, specifiek voor een bezoek aan een WZC: 106610. 

Het ereloon ervoor zal € 45,81 bedragen (een verhoging met 25%).

2024.055

Update van art. 11 nomenclatuur (algemene speciale verstrekkingen)

 

Op 11 april 2024 is een KB gepubliceerd i.v.m de nomenclatuur van artikel 11 (algemene speciale verstrekkingen).

Het gaat in hoofdzaak om teksttoilet.

Hierna vindt u de integrale tekst van het nieuwe KB dat in voege treedt op 1 juni 2024. In de pdf als bijlage vindt u de voorbereidende nota van de TGR.