100% papierloos voorschrijven is een feit

2021.168

Het e-voorschrift is sinds 2020 een feit, maar nog steeds moest er een papieren bewijs meegegeven worden aan de patiënt. Daar komt nu verandering in, 100% papierloos wordt zo mogelijk. De bestaande uitzonderingen blijven nog mogelijk.

Op 1 januari 2020 werd het e-voorschrift of ‘elektronisch medicatie voorschrijven’ ingevoerd, maar er moest nog steeds een papieren bewijs aan de patiënt bezorgd worden. Sinds 15 september moet dit niet meer indien de patiënt hiermee akkoord gaat. Papierloos of ‘full-elektronisch’ voorschrijven is zo een feit. De patiënt kan bij de apotheker zijn medicatie voortaan bekomen op vertoon van zijn e-id of een smartphone-bericht.

In sommige gevallen kan ‘op papier’ nog wel. Dat het e-voorschrift ‘papierloos’ geworden is, wil echter niet zeggen dat niet meer ‘op papier’ voorgeschreven kan worden. Aan de uitzonderingen die reeds bestonden is dus niks veranderd.

Het gaat om twee situaties die voor alle artsen gelden:

-Wanneer de arts buiten zijn kabinet is, bv. op huisbezoek of in een rusthuis.

-Wanneer er sprake is van overmacht, bv. een buitenlandse patiënt zonder INSZ-nummer, e-health functioneert niet, enz.

Daarnaast is er een uitzondering, ook bij raadplegingen, voor artsen die op de datum van de invoering van het elektronisch voorschrijven, dus op 1 januari 2020, al 64 jaar of ouder waren. Zij waren en zijn nog steeds niet verplicht om over te schakelen op de elektronische vorm. Opgelet, u moest wel op 1 januari 2020 minstens 64 jaar zijn om van deze uitzonderingsmogelijkheid gebruik te kunnen maken.

U kunt zelf gepersonaliseerde, voorgecodeerde voorschriften aanmaken via een nieuwe dienst op MyRiziv, of u kunt dit uiteraard nog steeds zoals vroeger, uitbesteden aan een drukker.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
13 + 3 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2021.184

Thomas Gevaert pleit nogmaals voor Covid-aanpak op lange termijn

De co-voorzitter van ASGB is deze week opnieuw prominent aanwezig in de Vlaamse media. Ditmaal in een dubbelinterview met Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. Thomas benadrukt daarin nogmaals dat een aanpak op lange termijn nodig is, waarbij er ook voldoende aandacht geschonken wordt aan de positie (én het mentale welzijn) van de zorgverleners.

Via de link hierna (voor abonnees) kunt u het ganse interview lezen:

https://www.standaard.be/cnt/dmf20211126_97892493

2021.157

Afscheidnemend ASGB-voorzitter Hueting: ‘Syndicaal werk loont!’

Na 16 jaar ASGB blikt afscheidnemend voorzitter dr. Reinier Hueting nog even terug. Zijn belangrijkste conclusie: syndicaal werk loont, maar er is nog werk aan de winkel. Kijk en luister mee.

2021.193

Toch sociaal statuut voor BAG-artsen na interventie ASGB/Kartel

Om recht te hebben op een Riziv-sociaal statuut moet men een erkenning hebben in de “respectievelijke beroepsgroep”, aldus het KB van 5 mei 2020. Hieronder verstond het Riziv een erkenning als huisarts of specialist of in het bezit van een erkend stageplan.