100% papierloos voorschrijven is een feit

2021.168

Het e-voorschrift is sinds 2020 een feit, maar nog steeds moest er een papieren bewijs meegegeven worden aan de patiënt. Daar komt nu verandering in, 100% papierloos wordt zo mogelijk. De bestaande uitzonderingen blijven nog mogelijk.

Op 1 januari 2020 werd het e-voorschrift of ‘elektronisch medicatie voorschrijven’ ingevoerd, maar er moest nog steeds een papieren bewijs aan de patiënt bezorgd worden. Sinds 15 september moet dit niet meer indien de patiënt hiermee akkoord gaat. Papierloos of ‘full-elektronisch’ voorschrijven is zo een feit. De patiënt kan bij de apotheker zijn medicatie voortaan bekomen op vertoon van zijn e-id of een smartphone-bericht.

In sommige gevallen kan ‘op papier’ nog wel. Dat het e-voorschrift ‘papierloos’ geworden is, wil echter niet zeggen dat niet meer ‘op papier’ voorgeschreven kan worden. Aan de uitzonderingen die reeds bestonden is dus niks veranderd.

Het gaat om twee situaties die voor alle artsen gelden:

-Wanneer de arts buiten zijn kabinet is, bv. op huisbezoek of in een rusthuis.

-Wanneer er sprake is van overmacht, bv. een buitenlandse patiënt zonder INSZ-nummer, e-health functioneert niet, enz.

Daarnaast is er een uitzondering, ook bij raadplegingen, voor artsen die op de datum van de invoering van het elektronisch voorschrijven, dus op 1 januari 2020, al 64 jaar of ouder waren. Zij waren en zijn nog steeds niet verplicht om over te schakelen op de elektronische vorm. Opgelet, u moest wel op 1 januari 2020 minstens 64 jaar zijn om van deze uitzonderingsmogelijkheid gebruik te kunnen maken.

U kunt zelf gepersonaliseerde, voorgecodeerde voorschriften aanmaken via een nieuwe dienst op MyRiziv, of u kunt dit uiteraard nog steeds zoals vroeger, uitbesteden aan een drukker.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
6 + 2 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.139

SAVE THE DATE : ASGB-congres op 11 maart 2023

Op zaterdag 11 maart 2023 zal het ASGB-congres doorgaan.

Programma en details volgen nog, maar noteer de datum alvast in uw agenda.

2022.155

Minder ziekteattesten voor 1 dag voortaan?

 

Op 18 november jl. is de wet verschenen die stelt dat werknemers drie maal per jaar geen ziekteattest aan hun werkgever hoeven te bezorgen voor een ziekte van 1 dag en/of een 1ste ziektedag van een langere periode. Deze wet treedt in werking op 28 november 2022.

Laat ons eerst positief zijn: het gaat hier om een stap in de goede richting waardoor de attesten-overlast hopelijk toch al iets zal dalen. Anderzijds zou die positieve impact echter wel eens vrij beperkt kunnen zijn.

2022.154

Nieuw KB over zorgprogramma’s beroertezorg

 

Op 22 nov 2022 is een KB m.b.t. de erkennings- en programmatienormen voor het zorgprogramma beroertezorg gepubliceerd. Dit KB is gebaseerd op een advies van de FRZV van 12 mei 2022 waarin aangeraden werd om met de volgende criteria rekening te houden:

  •     Een aantal trombectomieën per centrum van gemiddeld 50 over de laatste drie jaar
  •     Een afstandscriterium tussen twee centra van 25 km (en 8 km in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

 

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB van 22 nov 2022.