RIZIV-sociaal statuut 2020: geld op komst of betwisten?

ASGB-BERICHT 2021.164
Icoon thema honorarium

In een bericht van 3 augustus 2021 (zie https://www.asgb.be/node/25068) hebben we u al gemeld dat de uitbetaling van het Riziv-sociaal statuut van 2020 digitaal verloopt via een module in MyRiziv. De voorbije maanden kon u in deze module al vernemen welk bedrag het Riziv voor u zal storten, en kon u, indien dat nodig was, tot 31 augustus jl. eventueel ontbrekende gegevens uploaden.

Ondertussen zitten we een stapje verder in het proces. Zo heeft het RIZIV de voorbije weken e-mails uitgestuurd die als officiële kennisgeving fungeren inzake het bedrag dat men zal storten. Indien u geen e-mail in die zin heeft zien passeren, kan het misschien nuttig zijn om de ‘spam’ te controleren en te zoeken naar een e-mail die afkomstig is van artsen-tandartsen@riziv-inami.fgov.be. Daarnaast kunt u de officiële kennisgeving ook terugvinden via MyRiziv in het luik 'documenten' . Enkel aan artsen van wie het Riziv geen emailadres heeft, werd de kennisgeving per post gestuurd.

Wanneer in de kennisgeving staat dat het (volledig) bedrag zal gestort worden, hoeft u niks speciaal te doen en zal uw verzekeraar of pensioeninstelling kortelings de centen ontvangen. Wanneer de kennisgeving zou vermelden dat ‘u geen recht heeft op het sociaal statuut ‘ of ‘op slechts een lager bedrag’, dan ligt dat anders. U kunt deze beslissing nog betwisten en u heeft daar 60 kalenderdagen de tijd voor (vanaf de datum van de kennisgeving). Het betwisten kan op twee manieren gebeuren:

  • Ofwel elektronisch in de module van MyRiziv
  • Ofwel op papier met een modelformulier dat ter beschikking gesteld wordt door het RIZIV en dat u ingevuld en aangetekend moet terugsturen. U vindt dat modelformulier als bijlage bij dit bericht. .

Indien u niet het bedrag toegezegd wordt waarop u meent recht te hebben, kunt u eventueel de hulp inroepen van ASGB om een en ander te checken. Onze vertegenwoordigers zijn immers actief in de werkgroep die de betwistingen en assimilaties behandelt.

2024.057

Nieuwe interpretatieregels RIZIV over immunisatieperiode

 

Op 17 april 2024 zijn drie interpretatieregels gepubliceerd over de zgn. immunisatieperiode.

De bedoeling is dat die steeds 5 dagen zou bedragen.

Daarom worden twee interpretatieregels geschrapt vanaf 1 mei 2024: 

  • * één i.v.m. het dermatologisch verband voor uitgebreide letsels
  • * één i.v.m. tandextracties en/of conserverende tandverzorging onder algemene anesthesie

 

Daarnaast wordt er een nieuwe interpretatieregel (nr. 7) toegevoegd voor art. 25 – toezichtshonorarium. 

2024.056

Huisbezoek WZC anders en beter vergoed vanaf 1 juni 2024

 

Op 11 juni 2024 werden drie KB’s gepubliceerd die in aangepaste nomenclatuur voorzien voor bezoeken door een huisarts in een WZC

Zij zijn de vrucht van heel wat werk in de NCAZ en de TGR en treden in voege op 1 juni 2024.

Er wordt een nieuw nomenclatuurnummer in het leven geroepen, specifiek voor een bezoek aan een WZC: 106610. 

Het ereloon ervoor zal € 45,81 bedragen (een verhoging met 25%).

2024.055

Update van art. 11 nomenclatuur (algemene speciale verstrekkingen)

 

Op 11 april 2024 is een KB gepubliceerd i.v.m de nomenclatuur van artikel 11 (algemene speciale verstrekkingen).

Het gaat in hoofdzaak om teksttoilet.

Hierna vindt u de integrale tekst van het nieuwe KB dat in voege treedt op 1 juni 2024. In de pdf als bijlage vindt u de voorbereidende nota van de TGR.