Interpretatieregels van CTG gepubliceerd

ASGB-BERICHT 2021.061
Icoon thema staatsblad

Op 31 maart 2021 werden drie interpretatieregels in het Staatsblad over de terugbetaling van geneesmiddelen gepubliceerd.

Het gaat om farmaceutische specialiteiten die Bevacizumab of Nab-paclitaxel als actief bestanddeel hebben.

U vindt hieronder de integrale tekst van deze beslissingen.


Publicatie: 2021-03-31

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID

Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering Interpretatieregel
Op voorstel van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen van 2 maart 2021 en in uitvoering van artikel 22, 4° bis, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, heeft het Comité van de verzekering voor geneeskundige verzorging op 15 maart 2021 de hierna volgende interpretatieregel vastgesteld :
Interpretatieve regel voor de terugbetaling van de farmaceutische specialiteiten met bevacizumab als actief bestanddeel.
Vraag :
In welke mate mag een farmaceutische specialiteit op basis van bevacizumab terugbetaald worden in het kader van de behandeling van volwassen rechthebbenden met gevorderd of inoperabel hepatocellulair carcinoom (HCC) die niet eerder zijn behandeld met systemische therapie, en dit indien toegediend in combinatie met TecentriqR (atezolizumab) 1200 mg?
Antwoord :
Indien een patiënt geniet van een terugbetaling voor TecentriqR 1200mg en voldoet aan de vergoedingsvoorwaarden van § 9120000 (voor de behandeling van volwassen rechthebbenden met gevorderd of inoperabel hepatocellulair carcinoom (HCC) die niet eerder zijn behandeld met systemische therapie, in combinatie met bevacizumab), is de specialiteit op basis van bevacizumab vergoedbaar zonder voorafgaande machtiging, zelfs indien niet aan alle criteria van de vergoedingsvoorwaarden van de specialiteit op basis van bevacizumab is voldaan, en dit voor een periode gelijk aan de duur van de machtiging voor de terugbetaling van TecentriqR 1200mg en indien de aflevering van de specialiteit op basis van bevacizumab wordt uitgevoerd door de ziekenhuisapotheker die TecentriqR 12000mg heeft afgeleverd.
De voorgenoemde interpretatieregel treedt in werking op 1 april 2021.
De Leidend ambtenaar, De ondervoorzitter,
B. VAN DAMME M. MOENS
Directeur-generaal geneeskundige verzorging


Publicatie: 2021-03-31

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID

Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering Interpretatieregel
Op voorstel van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen van 9 februari 2021 en in uitvoering van artikel 22, 4° bis, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, heeft het Comité van de verzekering voor geneeskundige verzorging op 15 maart 2021 de hierna volgende interpretatieregel vastgesteld :
Interpretatieve regel voor de terugbetaling van de farmaceutische specialiteiten met bevacizumab als actief bestanddeel.
Vraag :
In welke situatie mag, vanaf 1 maart 2021, een farmaceutische specialiteit met bevacizumab als actief bestanddeel terugbetaald worden in het kader van de behandeling van volwassen rechthebbenden met een terugkerend platinum-resistent epitheliaal ovarium-, tuba- of primair peritoneaal carcinoom die niet meer dan twee voorafgaande behandelingslijnen van chemotherapie kregen en niet eerder zijn behandeld met bevacizumab of andere VEGF-inhibitoren of middelen die aan de VEGF-receptor binden, wanneer de specialiteit wordt toegediend in combinatie met paclitaxel, tot progressie van de ziekte of onacceptabele toxiciteit optreedt?
Antwoord :
Op basis van een elektronische aanvraag voor de § 6830400, ingediend door de via het e-Health platform geïdentificeerde en geauthentificeerde arts-specialist in de medische oncologie of de arts-specialist met een bijzondere bekwaamheid in de oncologie die verantwoordelijk is voor de behandeling, kan deze patiënt genieten van de terugbetaling van bevacizumab voor zover dat hij op 28 februari 2021 beschikte over een geldige toelating voor terugbetaling voor de § 6830300.
De voorgenoemde interpretatieregel heeft uitwerking met ingang van 1 maart 2021.
De Leidend ambtenaar, De ondervoorzitter,
B. VAN DAMME M. MOENS
Directeur-generaal geneeskundige verzorging

 

2024.042

OPROEP : kandidaat voor werkgroep long Covid

 

De huidige overeenkomst Long-COVID-19 voor een aangepaste zorgaanpak neemt een einde op 30 juni 2024. 

Voor de nieuwe conventie zal men een transversale werkgroep organiseren op 23 april. 

Wij doen een oproep onder onze leden om zich kandidaat te stellen voor deze WG.

Bij interesse kan u een e-mail sturen naar het secretariaat (info@asgb.be).

 

 

2024.041

Update van nomenclatuur pneumologie (interventionele bronchoscopie)

 

Op 25 maart 2024 is een KB gepubliceerd dat de nomenclatuur voor de pneumologie aanpast.

Het gaat meer bepaald om een hele reeks aanpassingen inzake de interventionele bronchoscopie.

U vindt de aanpassingen integraal terug in de pdf als bijlage.

Zij treden in voege op 1 mei 2024.

2024.040

Praktijkondersteuning huisartsen geconcretiseerd

 

Het vorige akkoord voorzag al in een budget van 16,7 miljoen euro voor de ondersteuning van de praktijken van huisartsen in 2023.

Dat werd nu eindelijk ook geconcretiseerd en afgerond door een werkgroep van de NCAZ én op 25 maart jl. goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het RIZIV.

Vooreerst, die 16,7 miljoen komt uit het budget voor de honoraria van de artsen. Dat willen we toch even benadrukken te midden van (ministeriële) persberichten over lenteplannen.