Herneming testen Hoog Risicocontacten vanaf 23/11/2020

ASGB-BERICHT 2020.199
coronascrabble

 

Door het Regeringscommissariaat Corona werd vandaag een communicatie van de Regeringscommissaris Pedro Facon verspreid over het hervatten van de PCR-testen voor asymptomatische hoogrisicocontacten vanaf 23 november 2020.

Ook wordt de duur van de quarantaineperiode verduidelijkt.

In de nota wordt duidelijk uitgelegd dat het niet de bedoeling is dat asymptomatische hoogrisicocontacten langs de huisarts zouden passeren. Zij kunnen een testcode krijgen via de contacttracing, de schoolarts of arbeidsarts, via een SMS in het geval van een terugkeer uit een rode zone. 

Daarmee kunnen zij zelf een afspraak maken in een afnamecentrum via mijngezondheid.belgië.be.

Zij kunnen ook zelf het testresultaat consulteren via die website (of via hun smartphone in de Coronalert app) en daar ook zelf een quarantaine-attest downloaden.

De nota van Pedro Facon leest u via deze link.

 

 

Reacties

Ik wacht toch maandag angstig af. Ik vrees dat er onvoldoende gecommuniceerd over de nieuwe procedure en dat deze sowieso te ingewikkeld is voor een belangrijk deel van de bevolking. Maw opnieuw een belangrijke administratieve overlast voor de huisarts.
Graag aandringen bij de algemene pers dat ze duidelijk communiceren dat voor asymptomatische testing en alle bijhorende documenten je NIET bij de huisarts terecht kan.

Tim Hilgert

Wij dringen al maanden aan op betere communicatie voor de bevolking. Niet alleen "handen wassen, afstand houden..,etc", maar ook "hoe reserveer ik een test, ga voor een quarantaine-attest niet naar de huisarts, enz.". Budget schijnt één van de  problemen te zijn, maar als ik telkens spotjes zie voor Belgische kazen en recycleren van batterijen vraag ik me toch af waar de prioriteiten liggen...

We blijven aandringen!

Reinier Hueting

ASGB-BERICHT

2020.205

De ploeg van prof. Ann Van den Bruel zoekt kandidaat praktijken voor een pilootproject met sneltesten voor Covid-19.
Het project is niet bedoeld om de accuraatheid te bestuderen, maar wel om de mogelijke praktische toepasbaarheid in een aantal klinische settings na te gaan in België.

0
ASGB-BERICHT

2020.193

 

De voorbije maanden werd in een ad hoc werkgroep van het Riziv intensief overlegd over de principes waarmee de aan de ziekenhuizen toegestane ‘voorschotten’ moeten geliquideerd worden. Zoals u wel kan vermoeden, was dit geen gemakkelijke oefening.

0
ASGB-BERICHT

2020.207

Er werd onlangs een Federaal Platform COVID Testing opgericht om extra PCR-testen mogelijk te maken in de strijd tegen COVID-19. In dat kader werden door de overheid overeenkomsten gesloten met 8 universiteiten of researchcentra die samenwerken met een erkend laboratorium. De wettelijke basis voor dit platform is op 27 november jl. in het Belgisch Staatsblad verschenen (een KB van 22.11.2020).

U vindt de integrale tekst van dit KB hieronder.


Publicatie: 2020-11-27

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID

0