Spreidingsstrategie, regulatie en transferten van patiënten

ASGB-BERICHT 2020.179
Icoon ziekenhuis

 

Vanwege de heer Pedro Facon ontvingen we onderstaande boodschap i.v.m. spreiding en transport van patiënten. 


Beste vertegenwoordigers van de hoofdartsen en ziekenhuisartsen,

Ik wil even op een zeer specifiek punt tussenkomen dat de voorbije dagen op diverse plekken als probleem opdook. Ik zal het punt in algemene zin formuleren. Het probleem situeert zich vandaag misschien op 1 plaats, maar kan morgen op een andere plaats zich voordoen.

De strategie van het HTSC-comité, op basis van een evaluatie van de werkwijze van de eerste golf, is om zo lang als mogelijk zo goed mogelijk de COVID-belasting te verdelen over het ziekenhuislandschap. Ik weet dat er andere modellen bestaan of worden gesuggereerd (concentratie van patiënten op bepaalde sites bv), maar het spreidingsmodel werd strategisch gekozen.

Er zijn transportregelingen, zowel op ziekenhuis-, netwerk- als centraal niveau (ook met Defensie) geregeld, zowel organisatorisch als financieel. Een regulatiecel binnen het HTSC-comité, met hulp van defensie, is daarvoor operationeel dat de transporten kan plannen.

De druk is momenteel heel groot op de ziekenhuissector, in het bijzonder in sommige provincies en ziekenhuizen. Er blijft wel ongelijke belasting; sommige ziekenhuizen zijn relatief weinig belast, terwijl 50 kilometer verder er zware belasting is.

Er is een actieve transportcapaciteit en -regulatie aanwezig die – gepland vanzelfsprekend – ingezet kan worden. In dat verband worden ook afspraken gemaakt met ziekenhuizen om plaatsen klaar te houden.

Ik begrijp uit feedback dat sommige ziekenhuizen verkiezen om hun patiënten niet te laten transporteren naar een andere plaats. Daar zijn diverse redenen mee gemoeid: medico-legale bezorgdheden, wens van patiënt, sociale elementen, voorkeur om niet-Covid-patiënten te transporteren, etc. Zelfs al kan ik bepaalde redeneringen begrijpen, leidt dit tot een onderbenutting van voorziene capacititeiten en soms ook tot frustraties.

Ik heb veel begrip voor de situatie op het terrein. Tegelijkertijd denk ik dat het op momenten van zware druk belangrijk is om de strategie aan te houden en zo goed mogelijk toe te passen. Daarom zou ik jullie aller steun willen vragen om actief jullie steun te willen verlenen aan de spreidingsstrategie en de transportregulatie.

Meer structurele oplossingen, o.m. een beter wettelijk kader ter zake met ook een verduidelijkingen van de rollen, is een optie die wordt uitgewerkt, maar die zal niet onmiddellijk actief zijn. Voor de komende dagen denk ik dat alle kansen tot spreiding en transport moeten worden benut. Het HTSC en de federale gezondheidsinspecteur is het contactpunt daarvoor.

Dank om deze info te delen binnen uw organisatie en netwerk.

Deze info wordt ook gedeeld met het Nationaal Crisiscentrum die in zijn structuren de link naar de gouverneurs en de burgemeesters maakt.

Hartelijke groeten, dank, en veel moed,

Pedro Facon

Regeringscommissaris – Commissaire de gouvernement

pedro.facon@health.fgov.be (IN AFWACHTING VAN NIEUW ADRES)

 

Regeringscommissariaat Corona

Commissariat Corona du Gouvernement

  

cidimage001.png@01D69D53.F203CCB0

 

 

2024.056

Huisbezoek WZC anders en beter vergoed vanaf 1 juni 2024

 

Op 11 juni 2024 werden drie KB’s gepubliceerd die in aangepaste nomenclatuur voorzien voor bezoeken door een huisarts in een WZC

Zij zijn de vrucht van heel wat werk in de NCAZ en de TGR en treden in voege op 1 juni 2024.

Er wordt een nieuw nomenclatuurnummer in het leven geroepen, specifiek voor een bezoek aan een WZC: 106610. 

Het ereloon ervoor zal € 45,81 bedragen (een verhoging met 25%).

2024.055

Update van art. 11 nomenclatuur (algemene speciale verstrekkingen)

 

Op 11 april 2024 is een KB gepubliceerd i.v.m de nomenclatuur van artikel 11 (algemene speciale verstrekkingen).

Het gaat in hoofdzaak om teksttoilet.

Hierna vindt u de integrale tekst van het nieuwe KB dat in voege treedt op 1 juni 2024. In de pdf als bijlage vindt u de voorbereidende nota van de TGR.

 

2024.054

Nieuwe nomenclatuur oftalmologie (vanaf 1 juni 2024)

 

Op 11 april 2024 is een KB gepubliceerd  i.v.m. nomenclatuur oftalmologie.

Het betreft meer bepaald de plastie voor dermatochalasis van het bovenste ooglid.

Dit KB treedt in voege op 1 juni 2024.

Hierna vindt u de integrale tekst ervan. Als bijlage vindt u de voorbereidende nota van de TGR.