Covid-19: Update testprocedure huisartsen (12/06/2020)

ASGB-BERICHT 2020.118
coronascrabble

 

Er werden wijzigingen aangebracht in de procedure voor huisartsen in verband met het testen van asymptomatische hoog-risico contacten. Ook de procedures voor contacten, de test-indicaties en de informatie voor huisgenoten van COVID-19 patiënten en hoog-risico contacten werden gewijzigd met dezelfde info. Het call-center voor contact tracing heeft deze wijzigingen reeds ingevoerd.

 · Om gevallen tussen de asymptomatische contacten te kunnen opsporen, zullen vanaf nu alle nauwe contacten getest worden.

 o   Asymptomatische nauwe contacten die beroepshalve contact zullen hebben met personen die een risico hebben op een ernstige vorm van COVID-19 moeten tussen dag 11 en 13 van de isolatieperiode een test laten uitvoeren (na telefonisch contact met de huisarts). Dit om een asymptomatische infectie uit te sluiten. Dit geldt ook voor de nauwe contacten die omwille van een personeelstekort verder blijven werken.

o   Alle andere asymptomatische nauwe contacten zullen onmiddellijk getest worden bij identificatie.

· Indien een PCR test afgenomen moet worden ontvangen de contacten van het contactcenter een SMS met een 12-cijferige code die dient als bewijs voor de huisarts dat een PCR-test afgenomen moet worden. De huisarts kan deze code verifiëren via de webtoepassing ‘PCR Prescription validation’[1] of via een rechtstreekse link in het huisartsen softwarepakket. Bij validatie van deze test wordt bovendien het call center ingelicht dat de persoon inderdaad een arts gecontacteerd heeft. Voor elke geldige testaanvraag wordt een eForm ingevuld en wordt een test afgenomen door de huisarts of in het triagecentrum.

o   Indien het testresultaat  negatief is volgen 14 dagen isolatie na het laatste risicocontact.

o   Indien het testresultaat positief is wordt deze persoon een bevestigd geval. Er volgt een thuis-isolatie tot 7 dagen na het afnemen van de test.

[1] Voor gebruikshandleiding of bij problemen: https://www.corona-tracking.info/wp-content/uploads/2020/05/Verification-PCR-Test-Prescription-Gebruikershandleiding.pdf

Al deze procedures kunnen teruggevonden worden op de website van Sciensano. Wijzigingen werden aangebracht in het geel

 

 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen

2024.059

Aanpassing lijsten verpleegkundige verstrekkingen en toe te vertrouwen handelingen

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de bevoegdheden van de verpleegkundige voor algemene zorg ‘versterkt’.

Daartoe worden de lijst van de zgn. technische verpleegkundige verstrekkingen en die van de door een arts of tandarts toe te vertrouwen handelingen aangepast.

Hierna vindt u in het KB zelf de betrokken aanpassingen. 

 

2024.058

Lijst van taken voor basisverpleegkundige al aangepast

 

Op 30 oktober 2023 werd er een KB gepubliceerd dat de taken vastlegt die een zgn. basisverpleegkundige mag uitvoeren.

Zie ook https://asgb.be/node/28707. 

Vandaag, 25 april 2024, is er echter al een wijzigend KB gepubliceerd dat deze lijst aanpast.

Hierna vindt u de integrale tekst van dit wijzigend KB.

Pro memorie. De basisverpleegkundige is een nieuw niveau dat sinds vorig jaar in het leven geroepen werd.

We sommen hierbij de verschillende niveaus nog eens op.