Reactie op het persbericht van VASO van 26/03/2020

ASGB-BERICHT 2020.054

Dit is de reactie van het ASGB/kartel op het persbericht van VASO (Vlaamse Vereniging voor arts-specialisten in opleiding):

De resultaten van de recente enquête door VASO waren al ontluisterend genoeg.

Indien onderstaande juist is dan is dit zonder meer verwerpelijk. Net in deze periode draaien kritieke diensten nog meer dan anders op de inzet van ASO. Daarom heeft het ASGB/kartel tijdens het recente e-overleg met het Riziv voorgesteld om voor hen een extra wachtvergoeding per shift van 12 uur in te voeren.

Voor stagediensten die zich werkelijk op deze manier gedragen willen wij  aan de Hoge Raad zelfs voorstellen om de erkenning meteen in te trekken.

 

MIDDEN IN CORONACRISIS DREIGT MEN ARTS-SPECIALISTEN IN OPLEIDING NIET TE BETALEN

Brussel, 26/03/2020 - Arts-specialisten in opleiding worden momenteel massaal ingeschakeld in de frontlinie om de COVID-19-crisis het hoofd te bieden. Tegelijk dalen de inkomsten voor veel medische diensten door het wegvallen van niet-dringende consultaties en ingrepen. Dat willen de stagediensten opvangen door assistenten ‘technisch werkloos’ te maken. Door het sociaal statuut van de assistenten (sui generis) hebben ze geen recht op een vervangingsinkomen en vallen zij dus zonder loon. De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) vraagt dringend een oplossing. 

‘Technisch werkloos’, geen inkomen

Op talrijke stagediensten in Vlaanderen wordt overwogen om arts-specialisten in opleiding ‘technisch werkloos’ te maken en de uitbetaling van hun loon op te schorten. Stagemeesters willen zo de kosten reduceren. Omwille van de huidige COVID-19-pandemie zijn namelijk alle niet-dringende klinische activiteiten afgebouwd en zijn bedden, ruimte en personeel voorbehouden voor dringende zaken. Dat laat zich financieel voelen op de diensten. De arts-specialisten bieden op dit moment echter wel ondersteuning bij de behandeling van COVID-19-patiënten of staan paraat om in te vallen.

Gebrekkig sociaal statuut

Arts-specialisten in opleiding werken onder het unieke sui generis-statuut. Dat houdt in dat ze geen recht hebben op de sociale bescherming waar een bediende, arbeider of zelfstandige wel op kan rekenen. Technische werkloosheid betekent dus geen inkomen. De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) reageert ontzet: “Artsen in opleiding zetten zich dag en nacht mee in om de COVID-19-crisis het hoofd te bieden. Dat ze het nu zonder inkomen zouden moeten stellen, is moeilijk te vatten”, aldus de VASO. “Wij roepen de decanen, hoofdgeneesheren, stagebegeleiders en beleidsmakers op hun artsen in opleiding te beschermen en een loon te verzekeren.” 

De situatie toont opnieuw de ontoereikendheid van het sociaal statuut en het gebrek aan wettelijke bepalingen rond de arbeidsvoorwaarden van specialisten in opleiding, die een enquête in opdracht van de VASO eerder deze maand ook al blootlegde.

De VASO vraagt aan iedereen de arts-specialisten in opleiding niet in de kou te laten staan. De specialisten in opleiding staan steeds klaar om te helpen waar nodig, zonder klagen en met de grootste inzet die ze hebben. Bescherm hen zowel in deze crisisperiode als nadien met een volwaardig sociaal statuut.

 

 

Reacties

Het stopt maar niet, de exploitatie van de Aan-Stagemeesters-Onderworpenen..., alle wetgeving ten spijt.

jandecorte
2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen

2024.059

Aanpassing lijsten verpleegkundige verstrekkingen en toe te vertrouwen handelingen

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de bevoegdheden van de verpleegkundige voor algemene zorg ‘versterkt’.

Daartoe worden de lijst van de zgn. technische verpleegkundige verstrekkingen en die van de door een arts of tandarts toe te vertrouwen handelingen aangepast.

Hierna vindt u in het KB zelf de betrokken aanpassingen. 

 

2024.058

Lijst van taken voor basisverpleegkundige al aangepast

 

Op 30 oktober 2023 werd er een KB gepubliceerd dat de taken vastlegt die een zgn. basisverpleegkundige mag uitvoeren.

Zie ook https://asgb.be/node/28707. 

Vandaag, 25 april 2024, is er echter al een wijzigend KB gepubliceerd dat deze lijst aanpast.

Hierna vindt u de integrale tekst van dit wijzigend KB.

Pro memorie. De basisverpleegkundige is een nieuw niveau dat sinds vorig jaar in het leven geroepen werd.

We sommen hierbij de verschillende niveaus nog eens op.