ASGB bestuursverkiezingen

ASGB-BERICHT 2020.032

Het ASGB organiseert verkiezingen om zijn Algemene Vergadering (15 huisartsen en 15 specialisten) en Raad van Bestuur (paritair huisartsen en specialisten, van 4 tot 7 van elk) te hernieuwen.

Allereerst omdat dit een wettelijke verplichting is voor vzw’s, maar vooral omdat dit het moment is om de organen van het ASGB te verjongen.

Het syndicale werk zal er de komende jaren niet gemakkelijker op worden met alsmaar minder financiële middelen en steeds meer medische mogelijkheden. Maar juist omdat de goede keuzes gemaakt moeten worden is het garanderen van de werking van het ASGB van het grootste belang.

Het ASGB doet het goed qua ledenaantal, maar we kunnen er niet omheen: om de goede werking van ons syndicaat de komende jaren te kunnen blijven garanderen hebben we dringend nood aan meer inbreng en inzet van de jongere leden.

We beseffen zeer goed dat het voor de meesten onder u al een hele opgave is om een redelijk evenwicht te vinden tussen werk en privé, en dat er ook op plaatselijk vlak (binnen uw ziekenhuis of binnen de huisartsenkring of wachtpost) al een beroep op uw inzet wordt gedaan.

En toch durven we u vragen uw steentje bij te dragen aan een krachtig ASGB.

Daarom passen we onze manier van werken wat aan: minder bijeenkomsten die een verplaatsing vereisen en meer verscheidenheid in de mogelijkheden om mee te werken binnen het ASGB.

De Algemene Vergadering komt eenmaal per jaar samen.

We gaan het aantal vergaderingen van de Raad van Bestuur, waar de leden fysiek aanwezig dienen te zijn beperken tot tien per jaar (behalve bij hoogdringendheid). Verder overleg gaat via teleconferentie.

Alle leden van de Algemene Vergadering krijgen de agenda van elke vergadering van de Raad van Bestuur. Als iemand geïnteresseerd is in één of meerdere onderwerpen van de agenda, dan kan men daaraan deelnemen, hetzij door fysiek aanwezig te zijn, hetzij via teleconferentie.

We richten een ‘Denkgroep’ op om regelmatig themavergaderingen te organiseren over allerlei onderwerpen (van herijking, selectieve indexering tot specifieke problemen voor jonge artsen, bijna gepensioneerden, enz.).

Ook zullen we de succesvolle aparte ontmoetingen tussen leden van eenzelfde discipline en het bestuur voortzetten.

Om relevante discussiepunten, thema’s en standpunten voor te bereiden gaan we binnenkort het besloten gedeelte van onze website openstellen voor de leden, om daar informatie uit te wisselen en discussies met elkaar aan te gaan.

Kortom, we proberen de verdere continuïteit in de werking van het ASGB veilig te stellen door meer mogelijkheden te geven om te kiezen hoever men wil gaan in zijn/haar engagement.

Daarbij wordt iedere inspanning op prijs gesteld!

  - Wilt u zich formeel 1 x per jaar uitspreken over de werking van het ASGB: geef u op als kandidaat voorde Algemene Vergadering

 - Wilt u meepraten met de Raad van Bestuur over bepaalde onderwerpen, die u zouden kunnen interesseren: geef u op als kandidaat voor de Algemene Vergadering

 - Wilt u deelnemen aan de Denkgroep: geef u hiervoor op en wordt best ook kandidaat voor de Algemene Vergadering

 - Wilt u zich intensiever engageren: geef u op als kandidaat voor de Raad van Bestuur.

Als (bestuurs)lid van het ASGB kunt u ook worden gevraagd om in Riziv-commissies of werkgroepen te zetelen, om met uw expertise het beleid voor uw en andere disciplines op Riziv-niveau verder uit te bouwen.

Praktisch:

Elk lid dat zijn bijdrage in 2019 of 2020 betaald heeft kan zich kandidaat stellen voor de Algemene Vergadering en/of de Raad van Bestuur.

U  kunt zich tot  31 maart 2020 kandidaat stellen bij de voorzitter, Reinier Hueting,

per e-mail:  info@asgb.be

of per post : ASGB, Prins Boudewijnlaan 1, 2550 Kontich.

Hierbij kunt u aangeven of u deel wilt uitmaken van de Denkgroep.

Samenstelling AV:

Alle leden (bijdrage betaald in 2019 of voor 2020 voor 31 maart 2020) worden  schriftelijk uitgenodigd om de leden van de Algemene Vergadering te kiezen. Ze ontvangen de definitieve kandidatenlijst  voor de Algemene Vergadering met de stembrief in een geanonimiseerde en gefrankeerde en geadresseerde envelop. Elk lid ontvangt één stembrief en kan dertig stemmen uitbrengen tot uiterlijk 25 april 2020. Op 28 april 2020 om 10u worden de stemmen geteld. Wie dit wenst kan hierbij aanwezig zijn. Indien er evenveel kandidaten zijn als te begeven mandaten, dan worden er geen verkiezingen voor de Algemene Vergadering georganiseerd. Alle kandidaten worden dan als verkozen aanzien.

Samenstelling RvB:

De leden van de Algemene Vergadering kiezen daarna de leden van de Raad van Bestuur. Het bestuur kiest intern de voorzitter, ondervoorzitter, voorzitters van de huisartsen- en specialistenvleugel en de penningmeester. De Raad van Bestuur kan vertegenwoordigers van deelgroepen coöpteren zoals artsen werkzaam in universitaire ziekenhuizen, artsen werkzaam in de preventieve sector, een vertegenwoordiger van de ASO’s, van de HAIO’s, enz…

De nieuwe Algemene Vergadering wordt bijeengeroepen op 14 mei 2020 om 20:30u om de nieuwe Raad van Bestuur te kiezen.

 

 

 

2024.042

OPROEP : kandidaat voor werkgroep long Covid

 

De huidige overeenkomst Long-COVID-19 voor een aangepaste zorgaanpak neemt een einde op 30 juni 2024. 

Voor de nieuwe conventie zal men een transversale werkgroep organiseren op 23 april. 

Wij doen een oproep onder onze leden om zich kandidaat te stellen voor deze WG.

Bij interesse kan u een e-mail sturen naar het secretariaat (info@asgb.be).

 

 

2024.041

Update van nomenclatuur pneumologie (interventionele bronchoscopie)

 

Op 25 maart 2024 is een KB gepubliceerd dat de nomenclatuur voor de pneumologie aanpast.

Het gaat meer bepaald om een hele reeks aanpassingen inzake de interventionele bronchoscopie.

U vindt de aanpassingen integraal terug in de pdf als bijlage.

Zij treden in voege op 1 mei 2024.

2024.040

Praktijkondersteuning huisartsen geconcretiseerd

 

Het vorige akkoord voorzag al in een budget van 16,7 miljoen euro voor de ondersteuning van de praktijken van huisartsen in 2023.

Dat werd nu eindelijk ook geconcretiseerd en afgerond door een werkgroep van de NCAZ én op 25 maart jl. goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het RIZIV.

Vooreerst, die 16,7 miljoen komt uit het budget voor de honoraria van de artsen. Dat willen we toch even benadrukken te midden van (ministeriële) persberichten over lenteplannen.