Uitstel aanvragen geïntegreerde praktijkpremie 2018

ASGB-BERICHT 2019.079
Icoon thema telematica

 

De geïntegreerde praktijkpremie (telematicapremie) voor 2018 kan nog niet worden aangevraagd vanaf 1 juli 2019!

Dit deelt het RIZIV mee op de website. De oorzaak is het feit dat de regelgeving voor 2018 nog niet is verschenen in het Belgisch Staatsblad.

Nog eens voor alle duidelijkheid: omdat de parameter 'opladen van medicatieschema's' niet uitvoerbaar was voor Franstalige huisartsen, wordt aan iedereen automatisch 1 punt toegekend voor dit item.

Dit werd, op ons aandringen, al in februari 2019 beslist, maar toch moeten we voor de zoveelste keer geduld hebben, omdat men er niet in geslaagd is dit op tijd te publiceren in het staatsblad.

We houden u op de hoogte van zodra u uw aanvraag kunt indienen. Vanzelfsprekend wordt dan ook de aanvraagperiode lang genoeg verlengd.

Reacties

Het lijkt erop dat men steeds meer vertraging wil bekomen. Het is nu al 6 maanden na datum dat we de premie kunnen aanvragen, dat wordt nu weer later. Er was een tijd dat je de premie aanvroeg op het einde van dat betreffende jaar.
Laat ons alvast pleiten de premieaanvraag voor 2020 opnieuw tenlaatste op 1/7/21 te kunnen aanvragen anders is weer een zet naar verdere vertraging

Dr Beelen

Met een second-to-second elektronische registratie van alle parameters (was dat nu net niet de bedoeling van Big Brother?) is het inderdaad toch uiterst vreemd (om niet te zeggen godgeklaagd) dat de overheid er alweer (!) niet in slaagt om maar liefst 6 volle maanden na datum de aanvraag mogelijk te maken. Moeten we hier überhaupt geen doelbewust vertragingsmanoeuvre van dezelfde overheid in zien om de uitgaven beter in het budget te doen passen (lees: te verdelen over twee budgetjaren)? Geeft mij anderzijds wel een idee om eens toe te passen wanneer mijn belastingen betaald moeten worden. Misschien kan mijn aanslagbiljet dan ook niet tijdig ontvankelijk verklaard geraken?

Ondertussen zijn we november gepasseerd en nog steeds geen online aanvraagmogelijkheid praktijkpremie (reeds uitstel van begin juli zoals oorspronkelijk voorzien!). Ik begrijp dat de syndicaten op dit moment volop bezig zijn met tariefoverleg, maar voor sommigen onder ons (met veel kosten in een nieuw gebouwde praktijk) is die praktijkpremie 'dringend welkom'. Wordt de alweer rijkelijk lakse overheid hier nog eens urgent aangemaand? Nogmaals: wij zouden als arts eens zes maand te laat onze belastingen moeten betalen 'omdat onze boekhouding nog niet klaar is geraakt'...

Jammer genoeg kunnen we hier als syndicaat ook niets aan doen. We hebben wel voortdurend opnieuw aangedrongen. Nu is het beloofd voor ‘begin december’. Eerst zien en dan geloven...
Het is voor ons bijzonder frustrerend dat we voortdurend brieven moeten sturen naar het RIZIV of het kabinet om zaken, die al afgesproken waren, ook verder uit te voeren. Ik noem maar premie voor gepensioneerden, de accreditering, sociale voorzieningen voor assistenten in opleiding, en dus ook de geïntegreerde praktijkpremie. 
 

Reinier Hueting 

2024.042

OPROEP : kandidaat voor werkgroep long Covid

 

De huidige overeenkomst Long-COVID-19 voor een aangepaste zorgaanpak neemt een einde op 30 juni 2024. 

Voor de nieuwe conventie zal men een transversale werkgroep organiseren op 23 april. 

Wij doen een oproep onder onze leden om zich kandidaat te stellen voor deze WG.

Bij interesse kan u een e-mail sturen naar het secretariaat (info@asgb.be).

 

 

2024.041

Update van nomenclatuur pneumologie (interventionele bronchoscopie)

 

Op 25 maart 2024 is een KB gepubliceerd dat de nomenclatuur voor de pneumologie aanpast.

Het gaat meer bepaald om een hele reeks aanpassingen inzake de interventionele bronchoscopie.

U vindt de aanpassingen integraal terug in de pdf als bijlage.

Zij treden in voege op 1 mei 2024.

2024.040

Praktijkondersteuning huisartsen geconcretiseerd

 

Het vorige akkoord voorzag al in een budget van 16,7 miljoen euro voor de ondersteuning van de praktijken van huisartsen in 2023.

Dat werd nu eindelijk ook geconcretiseerd en afgerond door een werkgroep van de NCAZ én op 25 maart jl. goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het RIZIV.

Vooreerst, die 16,7 miljoen komt uit het budget voor de honoraria van de artsen. Dat willen we toch even benadrukken te midden van (ministeriële) persberichten over lenteplannen.