Kwaliteitswet

ASGB-BERICHT 2019.054
Icoon vergadering/medicomut

 

Geachte Collega

Zopas werden in het parlement twee wetten gestemd die een belangrijk impact hebben op de beroepsuitoefening en voornamelijk een verbetering van de kwaliteit tot doel hebben.

U vindt in bijlage de integrale tekst van de wet, evenals de memorie van toelichting, waarin de bepalingen worden verduidelijkt.

De eerste wet, ook kwaliteitswet genoemd is de wet inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg.  Door deze werd wordt een coherent wettelijk kader van kwaliteitseisen gecreëerd met het oog op kwaliteitsvolle en veilige verstrekkingen van gezondheidsbeoefenaars. Gezondheidszorgbeoefenaars moeten deze kwaliteitseisen naleven bij het verstrekken van gezondheidszorg aan de patiënt. In welke setting gezondheidszorg wordt verstrekt is daarbij niet relevant.

De vereisten die de gezondheidszorgbeoefenaar moet naleven met het oog op  kwaliteitsvolle zorgverstrekkingen hebben betrekking op het volgende:

1. de diagnostische en therapeutische vrijheid;

2. de bekwaamheid van de gezondheidszorgbeoefenaar en de verplichting om over een visum te beschikken;

3. de karakterisatie van de patiënt en de verstrekkingen met de verplichting om bepaalde verstrekkingen in een ziekenhuis uit te voeren;

4. de omkadering van de vestrekkingen;

5. specifieke voorwaarden na te leven indien een verstrekking wordt uitgevoerd met toepassing van anxiolyse of anesthesie;

6. het garanderen van de continuïteit;

7. het verzekeren van de permanentie;8. het voorschrift voor geneesmiddelen/gezondheidsproducten, het verwijsvoorschrift en het groepsvoorschrift;

8. het voorschrift voor geneesmiddelen/gezondheidsproducten, het verwijsvoorschrift en het groepsvoorschrift;

9. voorwaarden waaronder praktijkinformatie mag worden verspreid;

10. de structuur en organisatie van de individuele praktijkvoering en van samenwerkingsverbanden tussen gezondheidszorgbeoefenaars;

11. het patiëntendossier;

12. de principes met betrekking tot de toegang door een gezondheidszorgbeoefenaar tot gegevens die voor een patiënt door een andere gezondheidszorgbeoefenaar worden bijgehouden;

13. het peer review;

14. de verplichte melding van de praktijkvoering aan een register van praktijken.

Voor het toezicht op het terrein van de kwaliteit van de praktijkvoering wordt bij het directoraat-generaal Gezondheidszorg een Federale Commissie voor toezicht op de praktijkvoering in de gezondheidszorg (Toezichtscommissie) opgericht. Uiteindelijk neemt de minister bevoegd  voor Volksgezondheid eventueel een maatregel.

Een aantal bepalingen van de wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen wordt gewijzigd en opgeheven. Dit is noodzakelijk met het oog op een coherent wetgevend kader van kwaliteitseisen. De opgeheven bepalingen worden in het voorgelegde voorontwerp hernomen, desgevallend in gewijzigde vorm.

Er wordt een inwerkingtreding op 1 juli 2021 voorzien met de mogelijkheid om voor een aantal bepalingen een vroegere datum van inwerking treden vast te stellen.

De tweede wet brengt wijzigingen aan aan de wet van 10 mei 2015 inzake de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen. Hierin worden behandeld de opleiding en vestiging van gezondheidszorgbeoefenaars uit landen buiten de EU, de paramedische beroepen, de werking van de provinciaal geneeskundige commissies, de oprichting van een federale raad voor apothekers en de verankering van het beroep van verpleegkundig specialist.

Met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen

2024.059

Aanpassing lijsten verpleegkundige verstrekkingen en toe te vertrouwen handelingen

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de bevoegdheden van de verpleegkundige voor algemene zorg ‘versterkt’.

Daartoe worden de lijst van de zgn. technische verpleegkundige verstrekkingen en die van de door een arts of tandarts toe te vertrouwen handelingen aangepast.

Hierna vindt u in het KB zelf de betrokken aanpassingen. 

 

2024.058

Lijst van taken voor basisverpleegkundige al aangepast

 

Op 30 oktober 2023 werd er een KB gepubliceerd dat de taken vastlegt die een zgn. basisverpleegkundige mag uitvoeren.

Zie ook https://asgb.be/node/28707. 

Vandaag, 25 april 2024, is er echter al een wijzigend KB gepubliceerd dat deze lijst aanpast.

Hierna vindt u de integrale tekst van dit wijzigend KB.

Pro memorie. De basisverpleegkundige is een nieuw niveau dat sinds vorig jaar in het leven geroepen werd.

We sommen hierbij de verschillende niveaus nog eens op.