ASGB/Kartel geeft voorzet voor RIZIV-budget 2023

2022.121

 

Begin deze week hebben wij de wensen voor 2023 ingediend bij het RIZIV. Dat de marges klein zijn, mag niet beletten dat er noodzakelijke stappen gezet worden. Wij zetten daarbij in op drie grote principes:

1. Toewijzing van de volledige index aan alle artsen op lineaire wijze (met enkele mogelijke aanpassingen voor bepaalde specialismen indien nodig)

2. Toewijzing van de volledige beschikbare marge aan de behoeften van de respectievelijke sectoren (aangezien de transversale zorgprojecten achterlopen op het schema en het geen zin heeft om nieuwe projecten op te starten zolang niet alle projecten van 2022 zijn afgewerkt).

3. Verzoek tot herziening van het mechanisme voor de indexering van de erelonen, teneinde de indexatie meer in overeenstemming te brengen met de reële ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud.

Wat de toewijzing van de marge aan de artsen betreft, willen wij op de volgende vier punten focussen:

1. Opwaardering meerdere raadplegingen huisartsen en specialisten.

2. Opwaardering anesthesie.

3. Permanentiehonorarium anesthesie.

4. Intensieve Zorgen.

De details voor deze vier aandachtspunten vindt u in de fiches als bijlage bij dit bericht.

 

Reacties

een huisbezoek kost gemiddeld dubbele tijdsinvestering tov de raadpleging , het honorarium zou dan ook het dubbele moeten zijn.
de hoegrootheid van het raadplegings honorarium moet gebaseerd zijn op het brutto uurloon die je voor de arts als correct en financieel leefbaar vindt : want de kostprijs van de huisartspraktijk is actueel zeer hoog aan infrastructuur, ondersteunend personeel, energie, ict en telefonie,... dan volstaat 100 euro per uur al niet meer?? maak op deze manier een budgetvraag op...

Andreas Verleysen (Andreas Verleysen)

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
1 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.118

Ook pensioen voor uw ASO- of HAIO-jaren, of beter een hoger RIZIV-sociaal statuut?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: u bouwt momenteel, in de huidige stand van zaken, GEEN pensioen op tijdens de jaren dat u als ASO of HAIO actief bent. Gezien de opleiding voor bepaalde specialismes nog toeneemt in duur, kan dit erg problematisch worden. Het is bv. niet ondenkbaar dat u straks slechts 1/3 van een volledig pensioen opbouwt.

2022.131

Vergist de minister zich over covid-vaccinatie door apothekers?

Medi-sfeer heeft deze week in haar papieren versie een uitgebreid interview met minister Vandenbroucke gepubliceerd. Zie https://www.medi-sfeer.be/nl/home.html.

De minister heeft het o.a. over de rol van de apothekers en zegt daarover: “De vaccinatiemogelijkheid voor de apotheker is er alleen voor covid en ook beperkt in de tijd”.

2022.130

OPROEP : FOD Volksgezondheid peilt naar aantal werkuren van huisartsen

 

De titel van dit bericht vat in twee woorden samen waar het over gaat. Men is op zoek naar huisartsen die hierover degelijke info kunnen bezorgen. ASGB-leden zijn daar goed voor geplaatst.

U kunt deelnemen via volgende link: https://imassociates.questionpro.com/FTE-Survey-GPs

 

Hierna vindt u de integrale tekst van de oproep. door de FOD