Niet blind alles naar transversale zorg, aub!

2022.116

ASGB/Kartel heeft op de NCAZ van 29 augustus 2022 zijn bedenkingen geuit over het feit hoe het budget in de gezondheidszorg voor 2023 (en daarna) dreigt ingevuld te worden.

Er is al niet veel beschikbare ruimte en die wil men blijkbaar volledig aan transversale projecten besteden. Zelfs (en vooral dan nog) aan projecten waarvan de inhoudelijke kwaliteit de wensen overlaat.

Dat kan en mag de bedoeling niet zijn. Daarom vragen wij 3 zaken:

  • Dat multidisciplinariteit versoepeld wordt van een “must “ naar beoordelen van elk ingediend project op inhoud, budgettering, toepasbaarheid en uitwerking.
  • Dat de groeimarge niet meer integraal wordt toegekend aan gezondheidszorgdoelstellingen en transversale zorg, maar besteed wordt aan goed uitgewerkte én grondig gebudgetteerde projecten (die mono- of multisectorieel kunnen zijn).
  • Dat er een ondubbelzinnig signaal komt van en naar de Minister dat het Overlegmodel een Overlegmodel moet blijven in de ware zin en betekenis van overleg.

 

Als bijlage bij dit bericht vindt u de brief die we hierover voorafgaand aan de vergadering, al naar de voorzitter van de NCAZ hebben gestuurd.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
3 + 12 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.118

Ook pensioen voor uw ASO- of HAIO-jaren, of beter een hoger RIZIV-sociaal statuut?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: u bouwt momenteel, in de huidige stand van zaken, GEEN pensioen op tijdens de jaren dat u als ASO of HAIO actief bent. Gezien de opleiding voor bepaalde specialismes nog toeneemt in duur, kan dit erg problematisch worden. Het is bv. niet ondenkbaar dat u straks slechts 1/3 van een volledig pensioen opbouwt.

2022.131

Vergist de minister zich over covid-vaccinatie door apothekers?

Medi-sfeer heeft deze week in haar papieren versie een uitgebreid interview met minister Vandenbroucke gepubliceerd. Zie https://www.medi-sfeer.be/nl/home.html.

De minister heeft het o.a. over de rol van de apothekers en zegt daarover: “De vaccinatiemogelijkheid voor de apotheker is er alleen voor covid en ook beperkt in de tijd”.

2022.130

OPROEP : FOD Volksgezondheid peilt naar aantal werkuren van huisartsen

 

De titel van dit bericht vat in twee woorden samen waar het over gaat. Men is op zoek naar huisartsen die hierover degelijke info kunnen bezorgen. ASGB-leden zijn daar goed voor geplaatst.

U kunt deelnemen via volgende link: https://imassociates.questionpro.com/FTE-Survey-GPs

 

Hierna vindt u de integrale tekst van de oproep. door de FOD