Tussentijdse indexering van artsenhonoraria op 1 juni 2022

2022.062

De artsenhonoraria zullen op 1 juni a.s. met 2% geïndexeerd worden. Het gaat om een zgn. voorafname op de index van 1 januari 2023.

Dat betekent dat er in de veronderstelling dat de inflatie bv. 8% is en blijft, er nu al (juni 2022) met 2% wordt geïndexeerd en er begin 2023 nog eens een indexatie met 6% (en niet meer met 8%) volgt.

Bij de voorafname op 1 juni 2022 zal het waarschijnlijk om een lineaire indexering (voor alle disciplines) gaan, terwijl er in de conventie voorzien is dat het op 1 januari 2023 om een selectieve index zal gaan.

Het principe van de voorafname werd - na een initiatief van het Kartel – vooreerst op de NCAZ afgeklopt en vervolgens door de RIZIV-administratie op de tafel van de regering gelegd. Het wetsvoorstel dat daaruit gevolgd is, zit momenteel bij de Raad van State.

Reacties

naar mijn weten staan artsen al jaren achter met correcte indexatie , een 2 % nu en 6% later als er dan een nieuw akkoord artsen-ziekenfondsen ons weer niet correct indexeert is lachertje . 2 jaar maximale inzet van de eerste lijn wordt fiscaal nog eens afgekalfd. ASBG en zeker andere syndicaten , wanneer gaan jullie echt zorgen voor de artsen en niet plooien? Maak eens van de specialiteit huisartsgeneeskunde een echte specialiteit met honorarium van onze collega specialisten . Utopie ? ja zolang er niet naar gestreefd wordt .

Detemmerman Patrick

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2 + 10 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.087

ASGB-voorzitters beoordelen de ‘new deal’ voor huisartsen

Opnieuw geeft Frank Vandenbroucke blijk van een duidelijke visie op de manier waarop de huisartsgeneeskunde in de toekomst gestalte gegeven moet worden.

Tijdens zijn eerste passage op de FOD Volksgezondheid (1999-2003) herwaardeerde hij de honoraria van de huisartsen en introduceerde het GMD. Nu heeft hij op vrijdag 17 juni 2022 jl. zijn New Deal voor de Huisarts(praktijk) voorgesteld.

2022.090

Geen Doktr aan de onderhandelingstafel over teleconsultaties

Vanaf 1 augustus 2022 zal zoals al gemeld een nieuwe (tijdelijke) regeling voor teleconsultaties in voege treden. Een belangrijke voorwaarde voor ASGB/Kartel is dat er een voorafgaandelijke therapeutische relatie tussen arts en patiënt vereist is opdat deze laatste recht op terugbetaling zou hebben. Zie ook ons bericht van 15 juni jl. via deze link: https://www.asgb.be/node/28377

2022.089

AL 2.000 blauwe krokodillen de deur uit !

De stuurgroep Kafka, waar ook ASGB deel vanuit maakt, probeert al 2 jaar de administratieve overlast voor huisartsen terug te dringen. 

Om de overheid wakker te maken, probeert ze zo veel mogelijk collega's te overtuigen om een blauwe krokodil te stempelen op de (zinloze) attesten.

Niet zonder enige fierheid kunnen we zeggen dat al 2.000 huisartsen zich zo'n stempel aangeschaft hebben (voor € 10,45). Zie ook het persbericht als bijlage.