GMD chronische patiënten voortaan van 30 jaar tot 85 jaar

2022.37

In het akkoord artsen-ziekenfondsen 2022-2023 dat eind 2021 werd gesloten, is een uitbreiding opgenomen van de leeftijdsklasse voor het verhoogd GMD inzake patiënten met het statuut van chronische aandoening (in het jaar voor de verlenging van het GMD). Hier gaat een budget van 8,8 miljoen euro mee gepaard dat gehaald wordt uit het zgn. plan inzake doelmatige zorg.

Het toepassingsgebied van het verhoogd GMD wordt hiermee fors uitgebreid: enerzijds verlaagt de beginleeftijd van 45 jaar naar 30 jaar en anderzijds verhoogt de eindleeftijd van 75 jaar naar 85 jaar. Het akkoord voorziet ook dat deze uitbreiding al onmiddellijk, vanaf kalenderjaar 2022, ingaat (niettegenstaande de KB’s die het moeten formaliseren nog een hele tijd op zich zullen laten wachten).

Bij de verlengingen die eind februari gestort werden, werd nog niet altijd rekening gehouden met de nieuwe uitbreiding, zo vernemen we. Sommige ziekenfondsen hebben wél al een hoger bedrag gestort voor 30 à 44 jarigen en 76 à 85 jarigen, andere ziekenfondsen blijken dat nog niet gedaan te hebben (omdat ze er technisch en softwarematig nog niet op voorzien waren). Vanuit het Riziv is toegestaan/toegezegd dat deze ziekenfondsen uiterlijk eind juni 2022 de supplementaire bedragen in één storting moeten bijstorten.

Als bijlage bij dit bericht vindt u de nota van de TGR waarin een en ander staat beschreven over dit laatste.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
7 + 13 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2023.098

De 10 + 1 top-realisaties van ASGB-Kartel

 

Indien u nog zou twijfelen om te gaan stemmen, of voor wie, dan geven we u hierbij graag een beknopt overzicht van de belangrijkste zaken die ASGB/Kartel sedert de eerste medische verkiezingen gerealiseerd heeft.

Realisaties hebben post hoc, zeker in tijden van verkiezingen, meestal vele vaders. Daarom voegen we bij alle punten documentatie ter staving.

De rode draad van ASGB/Kartel doorheen de geschiedenis van het medisch syndicalisme is duidelijk herkenbaar.

1. Opwaardering van de intellectuele akten

Medische verkiezingen van 6 tot 26 juni 2023, U stemt toch ook?

Waarom stemmen?

 

*Uw stem uitbrengen = mee het beleid in handen van artsen houden

Door te stemmen kiest u zelf uw vertegenwoordigers om de belangen van de artsen te verdedigen, zonder medische verkiezingen beslist de overheid op eigen houtje.

 

*Uw stem uitbrengen = kosteloos de toekomst van uw eigen beroep verzekeren

Elke arts met een actief RIZIV-nummer kan stemmen, ook HAIO en ASO. Lid zijn van een syndicaat is niet nodig, stemmen is wel belangrijk en het kost niets.

 

2023.099

Opinie Dr Gevaert: If You Are Not at the Table Then You're Probably on the Menu

 

Artsenkrant heeft vandaag, 26 mei 2023,  een opiniestuk van onze voorzitter specialisten, Thomas Gevaert, gepubliceerd waarin het belang nog eens benadrukt wordt dat zo veel mogelijk artsen hun stem zouden uitbrengen van 6 t.e.m. 26 juni a.s.

U vindt het opiniestuk via deze link https://www.artsenkrant.com/actueel/if-you-are-not-at-the-table-then-you-re-probably-on-the-menu/article-opinion-67265.html  of door op ‘lees meer’ te klikken.