Derdebetaler mogelijk voor alle verstrekkingen

ASGB-BERICHT 2022.005
Icoon thema honorarium

Op 14 januari 2021 heeft het Riziv via een websitebericht (zie https://www.riziv.fgov.be/nl/nieuws/Paginas/derdebetalersregeling-mogelijk-alle-geneeskundige-verstrekkingen-januari-2022.aspx) bekend gemaakt dat het verbod op de derdebetaler afgeschaft werd met (retroactieve) ingang vanaf 1 januari 2022. Ook al zijn de wetswijzigingen daartoe (aanpassing van art. 53 §1 13de lid van de GVU-wet en aanpassing van het KB op derdebetaler van 18 sept 2015) nog niet in het Staatsblad gepubliceerd, toch mag u er, zo blijkt uit deze mededeling, al vanuit gaan dat deze opheffing een feit is.

Ten tijde van het verbod mocht u alleen de derdebetaler toepassen, wanneer die uitdrukkelijk toegelaten werd. Voortaan wordt het principe omgekeerd. U kunt de derdebetaler dus voor alle vestrekkingen gebruiken. Dit geldt zowel voor huisartsen als voor specialisten.

Indien u vrijwillig besluit om de derdebetaler toe te passen, zal dat wel als consequentie hebben, eens de wetteksten aangepast zijn, dat u verplicht wordt om de conventietarieven te respecteren, zelfs als u niet geconventioneerd zou zijn.

Het feit dat de derdebetaler voor alle verstrekkingen toegelaten wordt, impliceert ook dat u niet meer hoeft te rechtvaardigen dat en waarom u de derdebetaler toepast. Denk aan de vermeldingen van ‘griepvaccinatie’ of ‘financiële’ nood, die zijn niet meer nodig.

Voor huisartsen bestaan er al langer een aantal situaties waarin de toepassing van de derdebetaler verplicht is. Het gaat hier in de eerste plaats om de verplichte derdebetaler voor rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming (ook sociale derdebetaler genoemd). Deze blijft gewoon bestaan, daar verandert niks aan. Het blijft hier m.a.w. om een verplichting gaan (en dus geen vrijwillige keuze). Idem bij de diabetespas wanneer de patiënt uitdrukkelijk om de toepassing van de derdebetaler verzoekt.

2024.042

OPROEP : kandidaat voor werkgroep long Covid

 

De huidige overeenkomst Long-COVID-19 voor een aangepaste zorgaanpak neemt een einde op 30 juni 2024. 

Voor de nieuwe conventie zal men een transversale werkgroep organiseren op 23 april. 

Wij doen een oproep onder onze leden om zich kandidaat te stellen voor deze WG.

Bij interesse kan u een e-mail sturen naar het secretariaat (info@asgb.be).

 

 

2024.041

Update van nomenclatuur pneumologie (interventionele bronchoscopie)

 

Op 25 maart 2024 is een KB gepubliceerd dat de nomenclatuur voor de pneumologie aanpast.

Het gaat meer bepaald om een hele reeks aanpassingen inzake de interventionele bronchoscopie.

U vindt de aanpassingen integraal terug in de pdf als bijlage.

Zij treden in voege op 1 mei 2024.

2024.040

Praktijkondersteuning huisartsen geconcretiseerd

 

Het vorige akkoord voorzag al in een budget van 16,7 miljoen euro voor de ondersteuning van de praktijken van huisartsen in 2023.

Dat werd nu eindelijk ook geconcretiseerd en afgerond door een werkgroep van de NCAZ én op 25 maart jl. goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het RIZIV.

Vooreerst, die 16,7 miljoen komt uit het budget voor de honoraria van de artsen. Dat willen we toch even benadrukken te midden van (ministeriële) persberichten over lenteplannen.