ASGB/kartel eist bijkomende financiering uit algemene middelen voor verderzetten van weekwacht in wachtposten tijdens de Covid-19 pandemie.

ASGB-BERICHT 2020.122

 

In het KB 20 van 13 mei 2020 staan de maatregelen, die worden getroffen om de problemen op te vangen, die worden veroorzaakt door de coronacrisis.

De wachtposten krijgen in art. 53 t/m 56 de mogelijkheid om een weekwacht te organiseren. Dit was belangrijk om de wachtbelasting te verminderen in een periode van grote drukte enerzijds en een vaak minder aantal beschikbare huisartsen om de wacht te doen, anderzijds.

Bij de bespreking van dit onderwerp tijdens de vergadering van de Nationale Commissie Artsen Ziekenfondsen (Medicomut) van 8 juni werd in een begeleidende nota gesteld dat dit project moest worden gezien binnen het ‘Experiment weekwacht’, zoals dat werd vastgelegd in het akkoord artsen-ziekenfondsen 2020 en dat het daarom gefinancierd wordt met het bedrag van 1,5 miljoen euro, dat voor dit project was voorzien.

Het ASGB/kartel vond dit een merkwaardige vaststelling, omdat het ‘Experiment’ uit het akkoord natuurlijk helemaal niet was voorzien voor het beheersen van problemen tijdens deze periode van crisis. Dit maakte bovendien dat daarmee nu reeds de helft van die 1,5 miljoen euro is opgebruikt door 15 wachtposten en dat het verderzetten van de financiering van de weekwacht op deze manier zou betekenen dat over drie maanden al het geld op is en dat andere wachtposten geen kans hebben gehad een project in te dienen.

De artsensyndicaten geraakten er niet uit. De BVAS drong erop aan eerst een evaluatie te doen van de voorbije drie maanden en zolang geen weekwachten meer te vergoeden.

Het Kartel ASGB/GBO/MoDeS vond dit geen goed signaal, maar zag ook niet direct een oplossing voor de verdere financiering, ook omdat niet goed geweten is hoeveel een wachtpost precies nodig heeft voor de weekwacht.

Ook Domus Medica, aanwezig in de medicomut als artsensyndicaat AADM had geen voorstellen wat betreft de financiering in de toekomst.

Het ASGB/kartel stelde echter achteraf vast dat in een nota, die op 5 juni werd voorgelegd aan de Algemene Raad van het RIZIV, waarin een opsomming wordt gegeven van de kosten, die tot nu toe werden gemaakt in het kader van KB 20, ook de post ‘huisartsenwachtposten’ is opgenomen voor een bedrag van 1 miljoen euro. In deze nota staat verder:

“Voor de financiering van de kosten COVID-19 zoals opgenomen in de overzichtstabel wordt er een beroep gedaan op een bijkomende financiering vanuit de overheid (algemene middelen).”

Als men nu gaat stellen dat de kosten voor de weekwacht tijdens de coronacrisis uit het budget van de huisartsen zelf moeten komen, is dat discriminerend. Thuisverpleegkundigen, psychologen, enz. moeten ook niet zelf opdraaien voor de extra maatregelen in hun sector.

Het ASGB/kartel heeft dit nu voorgelegd aan de administrateur-generaal van het RIZIV, de heer Jo De Cock, en erop aangedrongen de financiering van de 15 initiatieven weekwacht te laten verder lopen d.m.v. bijkomende financiering. Ondertussen kunnen dan financiële gegevens worden ingezameld.

 

2024.057

Nieuwe interpretatieregels RIZIV over immunisatieperiode

 

Op 17 april 2024 zijn drie interpretatieregels gepubliceerd over de zgn. immunisatieperiode.

De bedoeling is dat die steeds 5 dagen zou bedragen.

Daarom worden twee interpretatieregels geschrapt vanaf 1 mei 2024: 

  • * één i.v.m. het dermatologisch verband voor uitgebreide letsels
  • * één i.v.m. tandextracties en/of conserverende tandverzorging onder algemene anesthesie

 

Daarnaast wordt er een nieuwe interpretatieregel (nr. 7) toegevoegd voor art. 25 – toezichtshonorarium. 

2024.056

Huisbezoek WZC anders en beter vergoed vanaf 1 juni 2024

 

Op 11 juni 2024 werden drie KB’s gepubliceerd die in aangepaste nomenclatuur voorzien voor bezoeken door een huisarts in een WZC

Zij zijn de vrucht van heel wat werk in de NCAZ en de TGR en treden in voege op 1 juni 2024.

Er wordt een nieuw nomenclatuurnummer in het leven geroepen, specifiek voor een bezoek aan een WZC: 106610. 

Het ereloon ervoor zal € 45,81 bedragen (een verhoging met 25%).

2024.055

Update van art. 11 nomenclatuur (algemene speciale verstrekkingen)

 

Op 11 april 2024 is een KB gepubliceerd i.v.m de nomenclatuur van artikel 11 (algemene speciale verstrekkingen).

Het gaat in hoofdzaak om teksttoilet.

Hierna vindt u de integrale tekst van het nieuwe KB dat in voege treedt op 1 juni 2024. In de pdf als bijlage vindt u de voorbereidende nota van de TGR.