Diabetes akkoordraad

ASGB-BERICHT 2019.117
Icoon vergadering/medicomut

 

Geachte collega

De voorbije maanden werden we geregeld gecontacteerd door diverse diabetologen die heel wat kritiek hadden op de samenstelling en de werking van de Diabetes Akkoordraad.

De samenstelling is inderdaad al geruime tijd niet meer in overeenstemming met de regelgeving waardoor beslissingen ook zouden kunnen worden aangevochten.

In het bijzonder leeft de indruk dat de belangen van de kleinere (en zelfs minder kleine) ziekenhuizen onvoldoende verdedigd worden. Het zit vele jonge endocrinologen blijkbaar bijzonder hoog dat de nieuwe technieken die zij zopas in hun opleiding hebben leren hanteren, voor hen niet meer toegankelijk zijn.

Het ASGB heeft de voorzitster van de Akkoordraad bij het Riziv hierover geïnterpelleerd in een nota dd. 27/6/2019.

Naar aanleiding van deze nota werd door het Verzekeringscomité in eerste instantie gevraagd om bijkomende experten af te vaardigen. Dr. Rutsaert heeft zich hiervoor kandidaat gesteld en zal in afwachting van nieuwe benoemingen de vergaderingen bijwonen.

Tijdens de vergadering van de Akkoordraad van 16 oktober werd na een behoorlijk geanimeerde discussie beslist dat de samenstelling van de raad zal herzien worden.

Het College van Geneesheren-Directeurs heeft bijgevoegd voorstel, dat zeker niet te nemen of te laten is, ingediend.

We vragen al onze leden (en ev. niet-leden) diabetologen of dit voorstel aanvaardbaar is, of amendementen noodzakelijk zijn, of er alternatieve voorstellen zijn? Eén hiaat is bv. al dat er geen pediaters-diabetologen voorzien zijn.

Tevens kan iedereen al eens nadenken wie er eventueel kandidaat is om in deze raad te zetelen. Deze vergadert enkele malen per jaar ten huize Riziv. Er zal een verkiezing georganiseerd worden. De lijst met de ziekenhuizen die zich in elke groep (klein, middelgroot, zeer groot) bevinden zal nog worden meegedeeld.

Eind dit jaar en medio 2020 vervallen diverse diabetesovereenkomsten. Het is dus zeker nuttig om nu al concrete voorstellen van tekstwijziging in te dienen.

Zoals reeds eerder gemeld organiseert het ASGB op 28 november om 19:30u een overleg met de diabetologen waarop iedereen vriendelijk is uitgenodigd (Prins Boudewijnlaan 1, Kontich).

Omdat de gevraagde uitbreiding van de CGM-centra tot hiertoe geblokkeerd werd o.m. wegens niet voorzien budget zal het ASGB het Verzekeringscomité verzoeken om hier voor 2020 alvast rekening mee te houden. Wij menen dat het, zeker in het licht van de nakende erkenning van de netwerken, niet houdbaar is om een de facto moratorium op te leggen voor de opvang en behandeling van courante pathologie.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

 

2024.057

Nieuwe interpretatieregels RIZIV over immunisatieperiode

 

Op 17 april 2024 zijn drie interpretatieregels gepubliceerd over de zgn. immunisatieperiode.

De bedoeling is dat die steeds 5 dagen zou bedragen.

Daarom worden twee interpretatieregels geschrapt vanaf 1 mei 2024: 

  • * één i.v.m. het dermatologisch verband voor uitgebreide letsels
  • * één i.v.m. tandextracties en/of conserverende tandverzorging onder algemene anesthesie

 

Daarnaast wordt er een nieuwe interpretatieregel (nr. 7) toegevoegd voor art. 25 – toezichtshonorarium. 

2024.056

Huisbezoek WZC anders en beter vergoed vanaf 1 juni 2024

 

Op 11 juni 2024 werden drie KB’s gepubliceerd die in aangepaste nomenclatuur voorzien voor bezoeken door een huisarts in een WZC

Zij zijn de vrucht van heel wat werk in de NCAZ en de TGR en treden in voege op 1 juni 2024.

Er wordt een nieuw nomenclatuurnummer in het leven geroepen, specifiek voor een bezoek aan een WZC: 106610. 

Het ereloon ervoor zal € 45,81 bedragen (een verhoging met 25%).

2024.055

Update van art. 11 nomenclatuur (algemene speciale verstrekkingen)

 

Op 11 april 2024 is een KB gepubliceerd i.v.m de nomenclatuur van artikel 11 (algemene speciale verstrekkingen).

Het gaat in hoofdzaak om teksttoilet.

Hierna vindt u de integrale tekst van het nieuwe KB dat in voege treedt op 1 juni 2024. In de pdf als bijlage vindt u de voorbereidende nota van de TGR.