Ombudsfunctie in de ziekenhuizen

ASGB-BERICHT 2019.040

 

Geachte collega

In het BS van 7/3/2019 verscheen een Besluit i.v.m. de ombudsfunctie in de ziekenhuizen.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

VLAAMSE OVERHEID

25 JANUARI 2019. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 20 van het koninklijk besluit van 10 juli 1990 houdende vaststelling van de normen voor de erkenning van samenwerkingsverbanden van psychiatrische instellingen en diensten en artikel 9 van het koninklijk besluit van 8 juli 2003 houdende vaststelling van de voorwaarden waaraan de ombudsfunctie in de ziekenhuizen moet voldoen, wat betreft het jaarverslag

DE VLAAMSE REGERING,

Gelet op het decreet van 20 maart 2009 houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, artikel 29;

Gelet op het koninklijk besluit van 10 juli 1990 houdende vaststelling van de normen voor de erkenning van samenwerkingsverbanden van psychiatrische instellingen en diensten;

Gelet op het koninklijk besluit van 8 juli 2003 houdende vaststelling van de voorwaarden waaraan de ombudsfunctie in de ziekenhuizen moet voldoen;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 10 augustus 2018;

Gelet op het verslag van de algemene vergadering van het Rekenhof, uitgebracht op 28 november 2018;

Gelet op advies 64.935/3 van de Raad van State, gegeven op 9 januari 2019, met toepassing van artikel 84, § 3, eerste lid van de wetten op de Raad Van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. Artikel 20 van het koninklijk besluit van 10 juli 1990 houdende vaststelling van de normen voor de erkenning van samenwerkingsverbanden van psychiatrische instellingen en diensten, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 8 juli 2003, wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 20. § 1. De ombudspersoon stelt jaarlijks een verslag op over zijn werkzaamheden en maakt daarbij een opsplitsing per aangesloten instelling of dienst. Het verslag bevat ook aanbevelingen die de ombudspersoon nuttig acht en vermeldt de eventuele moeilijkheden die hij bij de uitoefening van zijn opdracht ondervindt.

De identiteit van klagers en van andere natuurlijke personen die betrokken zijn bij de afhandeling van de klacht, mag niet in het verslag worden vermeld.

§ 2. Het jaarverslag, vermeld in paragraaf 1, wordt uiterlijk 10 februari van het daaropvolgende kalenderjaar bezorgd aan:

1° het comité, vermeld in artikel 10 van dit besluit. De vertegenwoordigers die in het comité zetelen, zorgen voor de verspreiding van het jaarverslag in de instellingen en diensten die van het samenwerkingsverband deel uitmaken en die zij vertegenwoordigen;

2° de Vlaamse ombudsman, vermeld in artikel 2 van het decreet van 7 juli 1998 houdende instelling van de Vlaamse ombudsdienst.

Het jaarverslag moet kunnen worden geraadpleegd door de Zorginspectie, vermeld in artikel 3, § 2, derde lid, van het besluit van de Vlaamse Regering van 31 maart 2006 betreffende het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, betreffende de inwerkingtreding van regelgeving tot oprichting van agentschappen in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en betreffende de wijziging van regelgeving met betrekking tot dat beleidsdomein.".

Art. 2. Artikel 9 van het koninklijk besluit van 8 juli 2003 houdende vaststelling van de voorwaarden waaraan de ombudsfunctie in de ziekenhuizen moet voldoen wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 9. § 1. De ombudspersoon stelt jaarlijks een verslag op over zijn werkzaamheden. Het verslag bevat ook aanbevelingen die de ombudspersoon nuttig acht en vermeldt de eventuele moeilijkheden die hij bij de uitoefening van zijn opdracht ondervindt.

De identiteit van klagers en van andere natuurlijke personen die betrokken zijn bij de afhandeling van de klacht, mag niet in het verslag worden vermeld.

§ 2. Het jaarverslag, vermeld in paragraaf 1, wordt uiterlijk 10 februari van het daaropvolgende kalenderjaar bezorgd aan:

1° de beheerder, de hoofdgeneesheer, de directie en de medische raad van het ziekenhuis;

2° de Vlaamse ombudsman, vermeld in artikel 2 van het decreet van 7 juli 1998 houdende instelling van de Vlaamse ombudsdienst.

Het jaarverslag moet kunnen worden geraadpleegd door de Zorginspectie, vermeld in artikel 3, § 2, derde lid, van het besluit van de Vlaamse Regering van 31 maart 2006 betreffende het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, betreffende de inwerkingtreding van regelgeving tot oprichting van agentschappen in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en betreffende de wijziging van regelgeving met betrekking tot dat beleidsdomein.".

Art. 3. De Vlaamse minister, bevoegd voor het gezondheidsbeleid, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 25 januari 2019.

De minister-president van de Vlaamse Regering,

G. BOURGEOIS

De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin,

J. VANDEURZEN

Reacties

Нам известно, что онлайн-знакомства почти всегда могут разочаровывать, именно поэтому здесь мы организовали этот онлайн-проект с одной целью: сделать он-лайн-знакомства бесплатными, легкими и увлекательными в интересах абсолютно всех. Совершенно не можете отыскать свою вторую половинку?
Теперь имеется отличная альтернатива - онлайн-ресурсы знакомств не регистрируясь в Российской федерации. Возможно в удобное для вас время суток увидеть родственную душу легко на нашем специализированном веб-сайте, где сотни и сотни современных людей ежедневно разговаривают друг с другом.Всего-навсего пару минуток милого общения смогут поменять вашу сегодняшнюю жизнь, в которой, наконец, поселится страсть и благополучие.
Вне зависимости от того, где вы всегда пребывайте, в Рф или в ином государстве, у вас имеется возможность завести знакомство с представителем сильного пола либо дамою из Нашего государства.
Для этой цели вам не обязательно осуществлять процедуру регистрации на веб-сайте, дабы иметь возможность доступа к базе данных.

Всем известно, что online-знакомства зачастую они не дают желанного результата, поэтому мы организовали свой портал с единственной целью: сделать он-лайн-знакомства бесплатными, легкими и интересными ради всех без исключения. Никак не можете разыскать свою другую половинку?

Кстати есть превосходная замена этому - интернет-страницы знакомств не регистрируясь в Российской федерации. Вы сможете в любое комфортное для вас лично время найти близкую душу без особых затруднений на данном специальном web-сайте, где сотни и сотни граждан ежедневно разговаривают вместе.Даже несколько минут приятного контакта могут поменять вашу реальность, в которой, наконец, появится любовь и удовольствие.
Независимо от того, где вы всегда находитесь, в Российской федерации или в ином крае, у вас имеется возможность знакомиться с мужчиной либо женщиной из Рф.
Для этого не требуется выполняться процедуру регистрации на веб-сайте, чтобы получить доступ к базе данных.
Все переписки и знаки заинтересованности в виде даров останутся секретными.
Если у вас огромное стремление найти другую половинку намного раньше, создайте вип аккаунт, на котором имеется услуга индивидуальных требований. Для таких, кто не любит спешки в поиске родного человека, имеет возможность наслаждаться приятным общением. Организуйте себе шанс быть счастливым.

Сайт знакомств Таганрог : [url=https://simpotka.ru]сайт знакомств без входа[/url]

knofs
2024.057

Nieuwe interpretatieregels RIZIV over immunisatieperiode

 

Op 17 april 2024 zijn drie interpretatieregels gepubliceerd over de zgn. immunisatieperiode.

De bedoeling is dat die steeds 5 dagen zou bedragen.

Daarom worden twee interpretatieregels geschrapt vanaf 1 mei 2024: 

  • * één i.v.m. het dermatologisch verband voor uitgebreide letsels
  • * één i.v.m. tandextracties en/of conserverende tandverzorging onder algemene anesthesie

 

Daarnaast wordt er een nieuwe interpretatieregel (nr. 7) toegevoegd voor art. 25 – toezichtshonorarium. 

2024.056

Huisbezoek WZC anders en beter vergoed vanaf 1 juni 2024

 

Op 11 juni 2024 werden drie KB’s gepubliceerd die in aangepaste nomenclatuur voorzien voor bezoeken door een huisarts in een WZC

Zij zijn de vrucht van heel wat werk in de NCAZ en de TGR en treden in voege op 1 juni 2024.

Er wordt een nieuw nomenclatuurnummer in het leven geroepen, specifiek voor een bezoek aan een WZC: 106610. 

Het ereloon ervoor zal € 45,81 bedragen (een verhoging met 25%).

2024.055

Update van art. 11 nomenclatuur (algemene speciale verstrekkingen)

 

Op 11 april 2024 is een KB gepubliceerd i.v.m de nomenclatuur van artikel 11 (algemene speciale verstrekkingen).

Het gaat in hoofdzaak om teksttoilet.

Hierna vindt u de integrale tekst van het nieuwe KB dat in voege treedt op 1 juni 2024. In de pdf als bijlage vindt u de voorbereidende nota van de TGR.